Međunarodni dan bez automobila - Gimnazijska ulica ''primer dobre prakse''

Danas se širom sveta, nizom manifestacija obeležava "Međunarodni dan bez automobila". Grad Zrenjanin ove godine nije posebno uključen u obeležavanje ovog datuma, ali je u Gimnazijskoj ulici, njenom delu između ulica Jevrejske i Svetozara Markovića, saopšteno da će naredne godine Zrenjaninci i ovde imati uređenu pešačku zonu.  
 
Da podsetimo, nakon inicijative potpisane od strane šest ugostitelja i vlasnika dve turističke agencije da se, eksperimentalno, pomenuti deo Gimnazijske ulice pretvori u pešačku zonu, inicijativa je i realizovana, u prethodnom tromesečnom periodu. Danas je upriličen još jedan susret predstavnika lokalne samouprave i samostalnih preduzetnika iz ove ulice, tokom kog su sumirani efekti akcije i naznačene buduće aktivnosti, s ciljem trajnog pretvaranja Gimnazijske u pešačku zonu.
 
Jedan od potpisnika inicijative za zatvaranje dela Gimnazijske ulice, vlasnik SUR "Tulip's pub" Radomir Nestorov, rekao je da su reakcije sugrađana na incijativu bile pozitivne, i da se ovim pokazalo da saradnja između privatnih preduzetnika i lokalne samouprave može doneti dobar rezultat, u interesu svih građana. 
- Inicijativa je ove godine uspešno realizovana bez ikakvih ulaganja iz gradskog budžeta. Ono što očekujem je da ćemo, u narednom periodu, uspeti da, kroz zajednička ulaganja, ovu zonu unapredimo i da ovo ekperimentalno rešenje pretvorimo u trajno, u nešto što treba da ima svaki grad i što, u krajnjem slučaju, naš grad i zaslužuje – istakao je Nestorov. 
 
 
Na njegove se reči nadovezao i direktor JKP "Direkcija za izgradnju i uređenje Grada Zrenjanina" Branislav Knežević, koji je nagovestio i uređenje ulice, s ciljem njenog pretvaranja u pravo šetalište.
- S obzirom da je inicijativa za zatvaranje dela Gimnazijske pozitivno ocenjena s mnogih strana, zadatak "Direkcije za izgradnju i uređenje Grada Zrenjanina" biće da uredi trotoare i iznađe sredstva za obnovu dotrajalih fasada. Želja nam je da ovi radovi budu realizovani do početka naredne letnje sezone, a stvar je dogovora da li će ulica biti pešačka zona samo u periodu rada letnjih bašti, ili će to biti trajno – rekao je Knežević. 
 
 
Konačno, predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton rekao je da se i na ovakav način promoviše Grad Zrenjanin, jer su bašte u ovoj ulici u letnjem periodu, između ostalih, posećivali i stranci, a da su preduzetnici koji u njoj rade veoma zadovoljni efektima akcije. 
- Gradska uprava samo može da podrži ovakav vid saradnje s preduzetnicima. Ima raznih ideja za oživljavanje centra grada, a što se ovog njegovog dela tiče, mislim da Gimnazijska zaista može postati lepa pešačka ulica. Danas je i "Međunarodni dan bez automobila", a pretvaranjem pojedinih ulica u pešačke zone, grad daje pun doprinos naporima da životna sredina njegovih stanovnika bude što manje zagađena izduvnim gasovima vozila – istakao je Aleksandar Marton, koji se i lično uključio u obeležavanje "Međunarodnog dana bez automobila" i na posao jutros stigao pešice.