U četvrtak 25. sednica Skupštine grada

Skupština
Nakon letnje pauze, odbornici Skupštine grada će ponovo sesti u klupe u četvrtak, 9. septembra. Očekuje ih, za sada, 26 tačaka dnevnog reda, a o onome o čemu će se na sednici raspravljati, novinare su danas obavestili predsednik Skupštine grada Aleksandar Marton i njegov zamenik Predrag Jeremić. Nekoliko tačaka dnevnog reda sednice vezano je za komunalne teme, biće analizirano stanje budžeta u prethodnom periodu i podneti izveštaji o izvršenoj žetvi i pripremama za narednu setvu, a predsednik Skupštine još jednom je pozdravio najave resornog ministra i Vlade Republike Srbije o skorom donošenju Zakona o imovini lokalnih samouprava.
 - Inicijativa o potrebi što bržeg donošenja takvog zakona potekla je, da podsetim, upravo od naših odbornika, koji su, konsenzusom, pre godinu dana, o tome obavestili poslaničke klubove u Narodnoj skupštini. Usvajanje Zakona o imovini lokalnih samouprava nije samo ustavna obaveza najviših državnih organa, već "nasušna potreba" lokalnih samouprava da same odlučuju o načinu raspolaganja imovinom na svojoj teritoriji. Kao lokalna samouprava pažljivo ćemo pročitati tekst zakona i, ukoliko bude nekih primedbi, posredstvom naših poslanika u Narodnoj skupštini možda ćemo moći i da utičemo na sam tekst zakona – istakao je Aleksandar Marton. 
 
 
 
On je obavestio novinare da je dobio dopis od odborničke grupe Srpske radikalne stranke, u kom se predlaže Komisiji za personalna pitanja Skupštine grada da izmeni rešenje o mesečnoj naknadi na osnovu učešća odbornika u radu Skupštine, u smislu da se naknada za odbornika koji u toku mandata napusti ili bude isključen iz  stranke sa čije je liste izabran, od tog trenutka preusmeri na račun mesne zajednice na čijoj teritoriji taj odbornik ima mesto prebivališta. 
-  Rukovodstvo Skupštine grada uputilo je dopis nadležnom Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu, i u skladu s njihovim mišljenjem, odlučićemo o ovom predlogu Srpske radikalne stranke. Radi se o legitimnoj inicijativi jedne odborničke grupe, o kojoj će još biti reči – rekao je Marton. 
 
 
Zamenik predsednika Skupštine grada Predrag Jeremić rekao je da je pred Skupštinom usvajanje jednog od strateških gradskih dokumenata, Odluke o Lokalnom planu upravljanja otpadom grada Zrenjanina za period 2010. do 2020. godine, što je i zakonska obaveza lokalne samouprave. 
- Interesantno za javnost biće, svakako, odlučivanje u vezi sa prihvatanjem zahteva preduzeća "Net Bus" iz Zrenjanina za privremeno obavljanje komunalne delatnosti javnog prevoza putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju u Zrenjaninu. Ova odluka posledica je prekida saradnje s jedinim dosadašnjim prevoznikom, "Autobanatom", a privremeno rešenje biće na snazi do ponovnog raspisivanja konkursa o poveravanju ove komunalne usluge – rekao je Jeremić i izrazio očekivanja da novonastala situacija neće uticati na kvalitet usluge prevoza, odnosno da građani neće osetiti nikakvu negativnu promenu.
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/735/grb_zrenjanin_150px.jpg