Marton prisustvovao konferenciji ''Srbija na putu ka Evropi - 10 godina kasnije''

Povodom obeležavanja desete godišnjice od demokratskih promena u Srbiji, u Beogradu je juče održana međunarodna konferencija "Srbija na putu ka Evropi – 10 godina kasnije". Konferenciji su prisustvovali mnogobrojni učesnici 5. oktobra, najviši državni funkcioneri, ambasadori, strane diplomate, ali i brojni predstavnici lokalnih samouprava u Srbiji, među kojima je bio i predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton.
 
 
 
Skup je otvorio predsednik Srbije Boris Tadić, a učešće u radu konferencije uzeli su, između ostalih, premijer Grčke Jorgos Papandreu, šef Misije EU u Beogradu Vensan Dežer, šef diplomatije Republike Slovačke Mikulaš Dzurinda, potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić i ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić. Konferenciju su organizovali Kancelarija Vlade Srbije za evropske integracije, Beogradski fond za političku izuzetnost i Balkanski fond za demokratiju.
 
Iznoseći svoje impresije o ovom skupu, predsednik zrenjaninske Skupštine rekao je da su svi govornici iz inostranstva podržali Srbiju na njenom putu ka Evropskoj uniji, ali i ukazali na potrebu aktivnijeg delovanja pojedinaca i društva u celini, jer se očekivani rezulati mogu dostići samo širokim društvenim aktivizmom.
- Tokom konferencije preovladali su stavovi o potrebi osnaživanja institucija u Srbiji, ali i lokalnih samouprava koje će, kada naša zemlja stekne status kandidata za članstvo u EU, biti u mogućnosti da apliciraju kod brojnih evropskih fondova za značajna razvojna sredstva – istakao je Marton.
 
Ono što je još značajno za unapređenje lokalnih samouprava, a što se takođe čulo na jučerašnjem skupu, jeste potreba za regionalnim povezivanjem.
- Međuregionalna saradnja po principu učešća u projektima "tri grada iz tri međusobno susedne države" daje i Zrenjaninu mogućnost da unapređuje saradnju i realizuje nove projekte sa sredinama u Mađarskoj i Rumuniji, u još većem obimu nego do sada – kaže predsednik zrenjaninske Skupštine.