Mladi zrenjaninski lideri vratili se iz SAD

Nakon jednomesečnog boravka u Sjedinjenim Američkim Državama, 35 učesnika Programa za mlade lidere u Srbiji (SYLP), doputovalo je u Srbiju 10. oktobra 2010. godine.
 
 
Ovogodišnji SYLP okupio je 67 učesnika, od kojih je 14 odabrano iz Zrenjanina. Ostali su iz Kikinde, Blaca, Sokobanje, Smedereva i beogradskih opština Savski Venac, Obrenovac i Palilula.
 
Učesnici ovogodišnje razmene boravili su u Lujvilu (država Kentaki), Portlandu (Oregon) i Hantsvilu (Alabama) od 14. septembra do 10. oktobra ove godine. 
 
     
 
U tim gradovima imali su priliku da se upoznaju sa američkim školstvom i kulturom, ali i da pokažu svoja znanja i sposobnosti u različitim tematskim projektima. Zahvaljujući postignutim rezultatima, dodeljena im je finansijska i logistička pomoć, kako bi slične akcije mogli da sprovedu u svojim lokalnim zajednicama u Srbiji. U tome će im pomoći Kancelarije za mlade i škole, sa ciljem da zajedno ukažu na probleme sa kojma se mladi svakodnevno susreću.
 
U prvoj grupi učesnika SYLP-a iz Zrenjanina bili su Dajana Davidov, Andrea Kočiš, Katarina Vučetić, Vukašin Uzelac, Ferenc Bukosza, Mihajlo Kopanja, Milana Kostić, Jovana Bekić i Ivana Branković, dok su učesnici druge razmene bili Ana Simin, Milan Jović, Vera Furtula i Nera Vlaisavljević.
 
 
Program razmene učenika sa SAD, namenjen je srednjoškolcima i odraslima koji sa njima rade, a odvija se pod geslom: "Idi i vidi - vrati se i podeli". Program je akademski i interaktivan, razvija različite liderske veštine učesnika i tradicija je da učesnici iskustva stečena u Americi, predstavljaju vršnjacima i svojoj lokalnoj zajednici.
 
Vesti i iskustva iz SAD učesnika programa možete pratiti na sajtu Građanskih inicijativa, www.gradjanske.org, i na blogu samih SYLP-ovaca, www.sylp.org.