Nacionalna opera iz Temišvara gostovaće u Zrenjaninu

Sredinom decembra Zrenjaninci mogu očekivati gostovanje Nacionalne opere iz Temišvara, kao i gudačkog kvarteta sastavljenog od članova orkestra ove eminentne ustanove kulture, dogovoreno je juče u Zrenjaninu, tokom posete delegacije Temišvarske opere. Takođe, našim sugrađanima biće omogućeno da već 24. oktobra, u organizaciji Kulturnog centra Zrenjanina, prisustvuju izvođenju jedne operske predstave u Temišvaru, a izražena je obostrana želja da se sa razmenom kulturnih programa i poseta nastavi i u narednom periodu. 
 
Delegaciju Nacionalne opere iz Temišvara predvodio je direktor Korneliu Murgu, inače priznati rumunski tenor, a u delegaciji su bili još i koncert-majstor Ovidiu Rusu i violinistkinja orkestra Opere Nada Petrov. Njih su u Gradskoj kući primili pomoćnica gradonačelnika Zrenjanina Zorica Denda i predsednik Skupštine grada Aleksandar Marton. 
 
      
 
Jučerašnja poseta realizovana je nakon što su nedavno u Temišvaru predstavnici Grada Zrenjanina i gradskih ustanova kulture razgovarali o mogućnostima gostovanja Rumunske nacionalne opere u Zrenjaninu i prisustvovali otvaranju ovogodišnje operske sezone.
 
Nakon prijema u Gradskoj kući, predstavnici Rumunske nacionalne opere posetili su Kulturni centar Zrenjanina i Narodno pozorište "Toša Jovanović", gde su se upoznali s tehničkim mogućnostima ovih sala za organizaciju operskih predstava.
 
Zadovoljni onim što su videli, gosti su predložili da se sredinom decembra u NP "Toša Jovanović", u skladu s mogućnostima sale, organizuje izvođenje jedne predstave iz repertoara Nacionalne opere Temišvar, operete ili operskih arija, a da gudački kvartet "Inkanto kvartet" nastupi u Baroknoj sali Gradske kuće. S druge strane, interesovanje Zrenjaninaca za posetu tamošnjoj operi je takvo da će više od 150 naših sugrađana 24. oktobra krenuti put Temišvara.
 
Direktor Temišvarske opere Korneliu Murgu izrazio je zadovoljstvo posetom našem gradu i istakao da je kultura veoma važan segment saradnje između dva naroda, naročito ako se radi o saradnji unutar zajedničkog regiona, kakav je Banat. On je dodao da naši narodi imaju sve preduslove da sarađuju, da je to ukidanjem viza pojednostavljeno i da se u narednom periodu to može intenzivirati. 
 
 
Predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton rekao je da su Zrenjanin i Temišvar gradovi sa sličnom istorijom, koji su dugo godina bili u zajedničkoj državi, da su na zajedničkoj reci, i da je sasvim prirodno da i danas sarađuju. On je pomenuo da kandidatura Zrenjanina za evropsku prestonicu kulture 2020. godine može imati podršku i od strane Temišvara, kao i ideja da više gradova iz Vojvodine ili čak i čitav region Banata, istaknu zajedničku kandidaturu.
 
Pomoćnica gradonačelnika Zrenjanina Zorica Denda istakla je da će se saradnja s ustanovama kulture iz Temišvara odvijati u dva pravca – jedan je neposredna razmena programa i poseta, a drugi je međusobno partnerstvo u projektima kojima će se konkurisati za dobijanje finansijskih sredstava iz evropskih IPA fondova.
- Neki projekti već postoje, jer je ovaj vid saradnje u interesu oba grada. Naša je želja, a verujem da to mišljenje dele i naši današnji gosti, da građanima i Zrenjanina i Temišvara ponudimo što bogatiji i kvalitetniji kulturni repertoar – rekla je Zorica Denda.