Obeležava se Dan oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu

Nizom skupova i javnih manifestacija juče i danas obeležava se 2. oktobar, Dan oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu. Polaganjem venaca na spomen-obeležja na Bagljašu, Karađorđevom parku i spomeniku Žarku Zrenjaninu danas se obeležava šezdeset šesta godišnjica od dana kada su 1944. godine jedinice Crvene armije i partizanskih narodnooslobodilačkih odreda zajedničkim snagama okončale četvorogodišnju vladavinu nemačkog okupatora i fašizam na ovim prostorima. 
 
Pre završetka vojne operacije za oslobođenje Beograda, jedinice Drugog ukrajinskog fronta Crvene armije i banatski partizanski odredi iz sastava Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije oslobodile su Banat. Jedno od prvih gradskih naselja u Banatu koje je oslobođeno od nacističkog nemačkog okupatora bilo je upravo Zrenjanin. 
 
Vence na spomenik Žarku Zrenjaninu položili su predstavnici Grada Zrenjanina, Udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata, Udruženja ratnih vojnih invalida, Saveza antifašista Srbije za Grad Zrenjanin, Socijalističke partije Srbije, Lige socijaldemokrata Vojvodine i mesne zajednice "Žarko Zrenjanin". Prisutne je pozdravio i prigodnim rečima im se obratio Nedeljko Papić, predsednik Opštinskog odbora SUBNOR u Zrenjaninu. 
 
      
 
Ispred Grada Zrenjanina venac na spomenik Žarku Zrenjaninu položili su gradonačelnik Zrenjanina dr Mileta Mihajlov, zamenik gradonačelnika Goran Kaurić i predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton.
 
U Salonu Narodnog muzeja danas se otvara izložba "Sećanje na pobedu" – iz arhive generala Ždanova, koju organizuju Ambasada Ruske Federacije u Republici Srbiji, uz učešće centralnog Muzeja Oružanih snaga Ministarstva odbrane Ruske Federacije, Narodnog muzeja u Zrenjaninu i podršku Ministarstva odbrane Republike Srbije.
 
Juče je u Svečanoj sali Gradske kuće održan Javni čas posvećen antifašizmu, kom su prisustvovali učenici Zrenjaninske gimnazije. Njih je pozdravio predsednik Skupštine grada Aleksandar Marton, da bi im potom profesor istorije iz ove škole, Rako Tomović, održao tematsko predavanje o uzrocima i posledicama pojave fašizma, stradanju naroda tokom Drugog svetskog rata i događajima koji su prethodili oslobođenju našeg grada, 1944. godine. On je posebno ukazao učenicima na zlo koje donose fašističke ideologije i potrebu da se takve pojave, ukoliko do njih dođe, suzbijaju i adekvatno sankcionišu.
 
     
 
Povodom Dana oslobođenja grada predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton oglasio se i saopštenjem, u kom podseća da je pre šezdeset šest godina iz našeg grada proteran nacizam, nakon što su duže od tri godine  sledbenici ideje "krvi i tla" sprovodili svoje političko nedelo našim gradom i u crno zavili stotine porodica.
"Načinili su nacisti Zrenjanin prvim gradom potpuno očišćenim od jevrejskog stanovnišva i tako mu naneli veliku sramotu. U ratu je stradala gotovo celokupna jevrejska populacija od 1500 ljudi, a nacisti su na spisak svojih žrtava stavili i mnoge Zrenjanince koji nisu odgovarali ideološkom sklopu Gestapoa i Nacionalsocijalista.
Jesen 1944. godine donela je dah slobode i gradom je zavladao dugo očekivan mir.
Ideologija i sistem u narednim decenijama ispoljili su i dobre i loše strane. Neke od tih strana svakako će rasvetliti istorija, ali je za Zrenjanin, kao i celu Vojvodinu i Srbiju, bilo neoprostivo stavljanje u zapećak slavne antifašističke borbe građana naše zemlje. Drugi svetski rat se relativizovao, a tekovine NOB-a su zaboravljane ili stavljane na marginu. Zanemarivani su važni datumi, godišnjice, ali i spomenici posvećeni narodonooslobodilačkoj borbi. U Zrenjaninu se Dan oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu jedno vreme potpuno ignorisao.
Poslednjih godina se s tom praksom prekinulo i tradicija podsećanja na slavne pobede antifašista se ponovo poštuje. Mladim ljudima je potrebno jasno ukazivati na potrebu razvijanja duha slobode, kao i stalnog podsećanja na pogubnost politike rata. Novija iskustva nas podsećaju da ideologija fašizma i nacizma nije potpuno poražena i da je potrebno voditi aktivnu kampanju, s ciljem edukovanja mladih ljudi" – saopštio je predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton.