Pružiti značajniju podršku amaterskim kulturno-umetničkim društvima

Savez amaterskih kulturno-umetničkih društava (SAKUD) u Zrenjaninu okuplja više od 30 pojedinačnih KUD-ova u gradu i naseljenim mestima i po broju i kvalitetu aktivnosti spada u sam vrh sličnih organizacija u našoj zemlji. Istovremeno, u radu Saveza prisutni su i problemi koji se moraju rešiti, kako ne bi došla u pitanje važna misija koju SAKUD obavlja, a to je negovanje umetničke, folklorne i etno tradicije svih ovde prisutnih naroda i zajednica.   
 
Ovo se čulo tokom jučerašnje posete predsednika Skupštine grada Zrenjanina Aleksandra Martona i člana Gradskog veća Tibora Vaša Savezu amaterskih kulturno-umetničkih društava. Sekretar SAKUD-a Stanko Šajtinac i predsednik Upravnog odbora Radovan Moldovan Rača informisali su predstavnike lokalne samouprave o aktivnostima Saveza, o planovima, mogućnostima realizacije istih, ali i o problemima koji ugrožavaju normalno funkcionisanje Saveza. 
- Kroz jednu temu, a to je kandidatura grada za "Evropsku prestonicu kulture" 2020. godine, razgovarali smo o svim segmentima neophodnim za ispoljavanje svih programskih i drugih obaveza da bi se jedna takva ideja realizovala, da se vidi naš udeo u svemu tome, a povratno da dobijemo ono što nam sada pomalo nedostaje, a to je malo više pažnje i poverenja u sve ono što radimo. Žao nam je što je vreme ekonomske krize dovelo mnoge naše programe u pitanje, ali se nadamo da ćemo to prebroditi, zbog, pre svega, dve činjenice – kao prvo, što radimo uglavnom sa mladima, i drugo, što, negovanjem autentičnih kulturnih vrednosti, dajemo pun doprinos ideji o našem gradu kao evropskoj prestonici kulture – istakao je Šajtinac.
 
 
Kao jedan od problema, koji dovodi do nesporazuma i zastoja u međusobnoj komunikaciji između ustanova i organizacija koje se bave radom u kulturi, pomenut je nedostatak resora za oblast kulture u Gradskom veću, odnosno osobe koja bi se bavila konkretnim pitanjima i kojoj bi se direktno mogli obraćati predstavnici ustanova kulture. 
- Na lokalnoj samoupravi je da, u godinama pred nama, koje su važne za kulturu u Zrenjaninu, pomogne i ovom Savezu, kako bi realizovao što više programa. Mora se poboljšati i međusobna komunikacija, jer su kulturno-umetnička društva i sve što ona organizuju, potrebni Zrenjaninu, s obzirom da neguju tradiciju i srpskog, i mađarskog, i rumunskog, i slovačkog, i romskog, kao i drugih naroda koji žive na ovom području i time, što dokazujemo da smo prava evropska sredina, možemo dodatno da pojačamo našu kandidaturu za "Evropsku prestonicu kulture" – rekao je predsednik zrenjaninske Skupštine.
 
Jučerašnjom posetom, Aleksandar Marton nastavio je akciju obilaska gradskih ustanova kulture koje okupljaju pripadnike manjinskih nacionalnih zajednica. Nakon KUD "Petefi", Amaterskog pozorišta "Madač" i SAKUD-a, u planu su posete i drugim ustanovama kulture, a naredna će, najverovatnije, biti Zavod za kulturu vojvođanskih Rumuna u Zrenjaninu.