Uklanjanje deponije kod ''Principovog mosta''

Deponija kod ''Principovog mosta", uz romsko naselje "Dudara", biće uklonjena u narednih mesec dana, izjavio je gradonačelnik Zrenjanina dr Mileta Mihajlov.
Radovi na uklanjanju su započeti, a akciju zajednički sprovode Grad Zrenjanin, Vodoprivredno preduzeće "Srednji Banat", "Vode Vojvodine" i Javno komunalno preduzeće "Čistoća i zelenilo".
Predsednik Udruženja Roma "Sveta Petka" Afz Ametov kaže da deponija ugrožava kvalitet života i utiče na zdravlje oko 300 ljudi koliko ih je u naselju Dudara.
Sa problemom divlje deponije u ovom delu grada upoznata je i lokalna samouprava, a prema rečima gradonačelnika dr Milete Mihajlova taj problem će uskoro biti rešen.

 


- Ovom akcijom biće uklonjena još jedna deponija u gradu. Ova kod "Principovog mosta" nastala je još pre osam godina, radovi na njenom uklanjanju su započeti i trebalo bi da u narednih mesec dana bude očišćena obala, ali i plovni tok Begeja – rekao je dr Mihajov apelujući istovremeno na stanovnike "Dudare" da više ne bacaju smeće u Begej.
Kako je rekao, u tom naselju će uskoro biti postavljeni i kontejneri za odlaganje smeća, a u narednom periodu lokalna samouprava pokušaće da reši i ostale probleme ovog nehigijenskog naselja - vodosnabdevanje i kanalizaciju.

 


Predsednik Saveta mesne zajednice "Dolja - Crni Šor" Petar Popov rekao je da će ovom akcijom biti uklonjen sav otpad od "Principovog mosta" do "Uljare".
- Mi smo još prošle godine uputili dopis o postojanju ove deponije, sada kada su se stvorili uslovi najpre će biti uklonjen komunalni otpad na obali, a u drugoj fazi, koja će duže trajati, biće uklonjen i otpad iz reke – kazao je Popov.  
Prema rečima šefice Radne jedinice Zrenjanin u "Vodama Vojvodine" Milice Gavrić ovo preduzeće korisnik je petnaestak metara priobalja i finansirće odnošenje suvog smeća, dok će ono koje bude izvađeno iz reke, nakon što se osuši, odneti JKP "Čistoća i zelenilo".
- Naš deo posla vredan je oko pola miliona dinara, i očekujemo da će biti urađen za nedelju dana – izjavila je ona napominjući da bi trebalo podići zaštitnu ogradu, ili postaviti kontejnere kako se nakon čišćenja ponovo na ovom mestu ne stvori nova deponija.