Tomaševac, selo uzornih domaćina

Naseljeno mesto Tomaševac posetili su pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Daniel Petrović i predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton. Oni su posetili poljoprivredna gazdinstva uzornih domaćina, ratara braće Branislava i Milovana Anovića i stočara Žarka Stankova, i održali sastanak sa članovima Saveta MZ Tomaševac i predstavnicima udruženja građana iz naselja.
 
Prethodno su Petrović i Marton obišli tomaševački atar, potez "Vršački drum", gde je, zahvaljujući sredstvima Pokrajinskog sekretarijata, izvršena sanacija glavnog atarskog puta.
 
      
 
Poljoprivredna proizvodnja, ratarstvo i stočarstvo, preovlađujuća je privredna aktivnost u naselju na obali Tamiša, u kom živi oko 1800 stanovnika. U cilju unapređenja proizvodnje, u periodu od 2007 - 2010. godine, MZ Tomaševac preduzela je brojne aktivnosti na uređenju atara, pre svega u pogledu uređenja atarskih puteva i sistema kanala za odvodnjavanje. Stepen prohodnosti atarskih puteva je sa 60% povećan na 90% tokom poslednje tri godine, čime je olakšano obavljanje poljoprivrednih radova, smanjeno oštećenje priključnih mašina i na taj način dat doprinos povećanju prihoda poljoprivrednih gazdinstava.
 
Sa radovima na sanaciji atarskih puteva i planovima razvoja naselja, goste je upoznao Nenad Nikolić, predsednik Saveta MZ Tomaševac.
 
      
 
Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Daniel Petrović naveo je čitav niz aktivnosti Sekretarijata na čijem je čelu, a koje imaju za cilj oživljavanje sela, poboljšanje kvaliteta života seoskog stanovništva i obnovu infrastrukture.
- Osim sanacije ratarskih puteva, kanala za odvodnjavanje, pomoći vatrogasnim društvima, izgradnje ekoloških česmi, obnove seoskih pijaca i drugih aktivnosti, Sekretarijat organizuje i savetodavni i edukativni rad sa poljoprivrednim proizvođačima. Ove godine proizvođači su, u najvećoj meri, bili zadovoljni i kvalitetom prinosa i cenama, i bilansi su sasvim zadovoljavajući. Kada je u pitanju edukacija, pokušavamo da proizvođačima prenesemo najsavremenija saznanja o novim hibridima, zasadima voća, protivgradnoj zaštiti, zaštiti od štetočina. Bitan projekat na kom radimo i jedinstven u Srbiji jeste uspostavljanje prognozno-izveštajne službe, sa ciljem da blagovremeno ukazujemo proizvođačima na prisustvo određenih bolesti i štetočina, kako bi svoje zasade najkvalitetnije i najefikasnije tretirali – istakao je Daniel Petrović.
 
Predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton još jednom je naglasio da Grad Zrenjanin ne čine samo centar grada ili njegova gradska naselja, već i najudaljenije seoske sredine, i da se sistematski moraju rešavati problemi koji su prisutni u ovim sredinama.
- Sam dolazak do Tomaševca već je problem, s obzirom na loše stanje saobraćajnica, i time bi više morali da se "pozabave" republika i pokrajina. Dobro je što je na lokalnim putevima sve više poljoprivrednih mašina, ali se oni i češće moraju popravljati. Ovim krajem nekada se odvijao i živ železnički saobraćaj, o čijoj se revitalizaciji takođe mora ozbiljno razmišljati. Život na selu može biti u mnogim segmentima i lepši i kvalitetniji nego život u gradu, i zbog toga se mora pomoći ljudima koji ovde žive i svojim aktivizmom doprinose razvoju sela – istakao je Aleksandar Marton tokom posete Tomaševcu.