Evropska unija - perspektive i fondovi

U organizaciji Asocijacije Mesnih zajednica Grada Zrenjanina, a uz podršku Gradske uprave – Odeljenja za lokalni ekonomski razvoj proteklog vikenda, u zrenjaninskom hotelu "Vojvodina",  održan je seminar pod nazivom "Evropska unija - perspektive i fondovi".
Seminar je pohađalo tridesetak polaznika, prvenstveno predstavnika mesnih zajednica, zaposlenih u gradskoj upravi i predstavnici skupštinskog odbora za EU, a među temama koje su bile izlagane bile su Institucije i pravo EU, Presek odnosa Srbija – EU,  Koheziona politika i fondovi EU, Regionalizam EU, Lokalni ekonomski razvoj, Instrumenti za predpristupnu pomoć i uloga potencijalnih korisnika (IPA fond), kao i Fond za kapitalna ulaganja.

 


Član Gradskog veća, Rade Vasiljević, kaže da su pomenute teme pomogle polaznicima seminara da na jedan praktičan način nauče osnove Evropske unije.
- Takođe, pomoći će im da u nekom narednom periodu savladaju osnove za moguća apliciranja za projekte koji su ispred nas, a to su kohezioni fondovi, socijalni fondovi, kao i IPA fondovi i kako se približavamo Evropskoj uniji, dobro je da imamo ljude sa teritorije Grada koji mogu da pomognu svom gradu i privuku određena sredstva, naravno sa institucijama zajedno, kako bi građanima koji ovde žive bilo bolje. To je, naravno, i cilj ovog seminara – rekao je Vasiljević napominjući da će kasnije, u sledećih nekoliko meseci, biti izdvojena nekolicina polaznika koji će još više ući u suštinu i pomoći institucijama u Gradu u apliciranju kod evropskih fondova. 
Jedan od predavača bio je i mr Nikola Jovanović, glavni urednik naučnog časopisa "Izazovi Evropskih integracija" i programski direktor Centra za novu politiku.
- Govorili smo o nekoliko stvari, prvo o procesu Evropskih integracija i odnosu Evropske unije i Srbije, druga važna stvar je koliko u ovoj fazi evropskih integracija već sada lokalna samouprava i mesne zajednice mogu da iskoriste proces i napredovanje Srbije ka Evropskoj uniji – rekao je mr Jovanović.

 


Osim njega, svoja znanja polaznicima seminara prenosili su i Branko Budimir, iz Kancelarije za evropske integracije Vlade Srbije - Sektor za planiranje, programiranje, praćenje i izveštavanje o sredstvima EU,  Petar Popov, koordinator Fonda za kapitalna ulaganja APV – srednji Banat, kao i Zdravko Stojanov, Lokalno ekonomski razvoj – Gradske uprave Zrenjanin.
Polaznici seminara istakli su pozitivno mišljenje, a sekretar Mesne zajednice Botoš, Zoran Ilijašev kaže da su oni i te kako važni i za dobrobit građana.
- Ovo je nešto sasvim novo i mislim da će nam ovakavi seminari mnogo značiti da se upoznamo sa radom fondova, od kojih je po mom mišljenju, najznačajniji IPA fond, namenjen ruralnom razvoju, od koga se mogu povući znatna sredstva – kazao je Ilijašev. 
Seminar koji je trajao dva dana posetili su i podržali Vladislava Ivković predsednica skupštinskog odbora za evrointegracije i Predrag Stankov, pomoćnik gradonačelnika za evrointegracije i projekte, i tom prilikom istakli da je ovaj tip edukacija veoma potreban i koristan, da ovim pravcem treba nastaviti kako bi svi zajedno sa više znanja iskoristili potencijale evropskih integracija.