Konstituisan Savet za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom

Članovi Saveta za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom održali su danas konstitutivnu sednicu, uz prisustvo svih članova.
 
Predsednik Skupštine grada Zrenjanina, Aleksandar Marton, otvorio je pozdravnom rečju zasedanje, nakon čega je predsedavanje preuzeo predsednik Saveta, odbornik Skupštine grada Stevica Radu. On je istakao da je prvi sledeći korak donošenje Pravilnika o radu, kojim će se precizno definisati rad ovog skupštinskog tela i napomenuo da Savet očekuje i izrada baze podataka, koja će pokazati koliko u našem okruženju ima osoba sa invaliditetom, kako bi oni postali vidljivi za svet u kome žive.
 
 
 
Članovi Saveta za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom istakli su ovom prilikom neke od problema sa kojima se suočavaju te osobe u Zrenjaninu; nepristupačnost prilaza ustanovama i objektima, neprilagođeni toaleti, nepostojanje javnog toaleta za lica sa invaliditetom, problem javnog prevoza i sl.
 
Podsetimo, Savet za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom osnovan je Odlukom Skupštine grada Zrenjanina na poslednjoj sednici, 8. decembra 2010. godine, i čine ga, uz predsednika Radu Stevice, i Alisa Halak, Zorica Vučković, Stefan Bulgakov, Zoran Šipka, Ružica Tomić, Vladimir Panin, Kristina Živankić i Danilo Ćorić. 
 
 
Predsednik Skupštine grada Zrenjanina, Aleksandar Marton, ocenio je osnivanje ovog Saveta kao kvalitativni iskorak u nastojanjima da se izabranim predstavnicima organizacija koje okupljaju osobe sa invaliditetom omogući da saradnju sa lokalnom samoupravom podignu na viši nivo i time lakše rešavaju svoje probleme. On je tom prilikom apelovao na zakonodavnu vlast u Republici Srbiji da što pre sve propise iz ove oblasti uskladi s Evropskom poveljom o pravima osoba s invaliditetom, a na izvršnu vlast da ih dosledno primenjuje.