Međunarodni dan ljudskih prava

Danas se obeležava Međunarodni dan ljudskih prava, a ove godine u znaku je boraca za ljudska prava protiv diskriminacije, koji glasno govore protiv nasilja i zlostavljanja u bilo kom obliku, zagovaraju pravdu i traže zaštitu onih čija se prava krše. Povodom ovog datuma, predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton podseća na prvi član Opšte povelje o ljudskim pravima koji kaže da su "svi ljudi rođeni slobodni, sa jednakim dostojanstvom i pravima".
 
"Lokalna samouprava u Zrenjaninu će i ubuduće, kao i do sada, svojim aktivnostima doprinositi da svi građani koji žive na teritoriji Grada Zrenjanina, bez obzira koje su vere, nacije ili kojim jezikom govore, budu ravnopravni i punopravni članovi zajednice. Naša je civilizacijska potreba i obaveza da ukazujemo na sve slučajeve kršenja ljudskih prava i, u okviru svojih ingerencija, zalažemo se za sankcionisanje onih koji ta prava ograničavaju ili ugrožavaju" – ističe Aleksandar Marton u saopštenju povodom Međunarodnog dana ljudskih prava. 
 
Opšta deklaracija Ujedinjenih nacija o ljudskim pravima proglašena je 10. decembra 1948. zbog čega se ovaj datum obeležava kao Međunarodni dan ljudskih prava. Dan ranije, 9. decembra, obeležava se i 62. godišnjica usvajanja Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida.