Poznati dobitnici ''Nagrade grada Zrenjanina'' za 2010. godinu

"Nagradu grada Zrenjanina" za 2010. godinu dobili su sociolog Nebojša Popov, nekadašnji predsednik SO Zrenjanin i društveni aktivista Dušan Radaković, akademski slikar Radovan Živankić i književnik, književni kritičar i izdavač Nenad Šaponja – odlučila je Komisija za dodeljivanje nagrada i priznanja Skupštine grada Zrenjanina, nakon razmatranja prispelih predloga za dodelu Nagrade grada.
 
- Dr Nebojša Popov, sociolog, glavni urednik lista "Republika", dobitnik novinarske nagrade međunarodne organizacije SEEMO, nagrade "Dušan Bogavac", priznanja Centra za antiratnu akciju, autor knjiga "Društveni sukobi-izazov sociologiji" i "Contra fatum", osnivač Udruženja za jugoslovensku demokratsku inicijativu, bivši predsednik Republikanskog kluba i član Glavnog odbora Građanskog saveza Srbije, učesnik antiratnih akcija, jedan od vodećih srpskih sociologa i intelektualaca, koji je ovdašnjoj javnosti poznat i po podršci naporima malih akcionara fabrike lekova "Jugoremedija" da dokažu pravo na vlasništvo .
 
- Dušan Radaković, nekadašnji predsednik Skupštine opštine Zrenjanin (1970-1974) i uspešan rukovodilac nekoliko velikih zrenjaninskih preduzeća i ustanova ("Jugoremedija", Tehnološko-poljoprivredni institut IPK "Servo Mihalj", NIRO "Zrenjanin", "IPOK"), autor knjige "Saga o porodici Hercog", jedan od osnivača i aktivni član Saveza antifašista Srbije, koji je svojim angažmanom u javnom životu našeg grada doprineo društvenom i privrednom razvoju Zrenjanina, u kome je proveo čitav svoj radni vek, a za šta nikada nije nagrađivan;
 
- Radovan Živankić, akademski slikar, direktor Savremene galerije umetničke kolonije "Ečka", organizator umetničkih kolonija i bijenala, jedan od osnivača Fonda "Todor Manojlović", pokretač inicijative za postavljanje skulpture "Banatske prelje" na Trgu slobode u Zrenjaninu, koji je svojim radom unapredio likovni i umetnički život grada Zrenjanina;
 
- Nenad Šaponja, književnik i književni kritičar, vlasnik izdavačke kuće "Agora", autor esejističkih zbirki "Bedeker sumnje" i "Iskustvo pisanja", član žirija za nagradu "Žensko pero" i priča "Politike", koji je svojim izdavačkim radom obogatio kulturno nasleđe Zrenjanina i Banata;
 
 
Dobitnicima "Nagrade Grada Zrenjanina" će, u skladu sa Odlukom o ustanovljenju Dana opštine, nagrade Grada i drugih praznika i manifestacija Grada Zrenjanina, pored priznanja u vidu Povelje biti dodeljene i novčane nagrade. 
 
I ove godine Grad Zrenjanin nagradiće mlade talente, koji su se istakli u različitim oblastima. Za 2010. godinu priznanja su  zaslužili časopis Zrenjaninske gimnazije "Put", članice sportskog kluba "Plava zvezda" Nikolina Milošević i Dunja Mečkić, i članovi Plivačkog kluba "Proleter Jugoremedija" Silađi Čaba, Katarina Simonović, Katarina Draganov Čordaš, Vladislav Paskaš, Nikola Trajković i Divna Ćosić. 
 
"Nagradu grada Zrenjanina" i priznanja mladim talentima uručiće gradonačelnik grada Zrenjanina, dr Mileta Mihajlov, i predsednik Skupštine grada Zrenjanina, Aleksandar Marton, na tradicionalnoj novogodišnjoj svečanosti koja će se održati u Baroknoj sali Gradske kuće u Zrenjaninu, u četvrtak, 23. decembra 2010. godine, s početkom u 18 časova.