Predstavljen Lokalni akcioni plan za zapošljavanje

Zamenik gradonačelnika, Goran Kaurić podsetio je na jučerašnjoj konferenciji za novinare da je Skupština grada Zrenjanina, na poslednjoj sednici, usvojila Lokalni akcioni plan zapošljavanja. Time se, rekao je, Grad direktno uključuje u delovanje kada je u pitanju otvaranje novih radnih mesta i stvaranje uslova da se što veći broj ljudi zaposli u narednoj godini.
- To je jedan od najvećih poslova i izazova za Grad, posebno što Zrenjanin ima veliku stopu nezaposlenosti. S ovim smo postigli da nam na 5,1 milion dinara sredstava iz gradskog budžeta Republika dotira još  4,9 miliona, tako da će to biti implementirano u dva smera, s jedne strane u zapošljavanje pripravnika, a s druge omogućavanje preduzetnicima da stvore uslove za nova radna mesta. Kroz ovaj projekat će iduće godine 55 naših sugrađana dobiti posao – objasnio je Kaurić.

 


Direktor zrenjaninske filijale Nacionalne službe za zapošljavanje, Pero Knežević, kaže da je podrška lokalne samouprave i izdvajanje sredstava za subvencije prilikom zapošljavanja izuzetno značajna.
- Lokalni plan za 2011. godinu predviđa dva strateška cilja, a to su povećanje zaposlenosti i socijalna inkluzija. Na povećanje zaposlenosti lokalna samouprava će uticati dodelom subvencija za otvaranje novih radnih mesta i za pripravnike, a kada je reč o socijalnoj inkluziji, ona predstavlja uključivanje ranjivih kategorija u svet rada.
Predsednik Lokalnog saveta za zapošljavanje Laslo Tot kaže da kaže da u radu tog Plana značajnu ulogu imaju sindikati, Unija poslodavaca i preduzetnika.
-Od kako svih ovih godina postoji Lokalni plan za zapošljavanje, Grad se prvi put aktivno uključuje u kreiranje politike zapošljavanja u lokalu. Zahvaljujući ovom planu imaćemo mogućnosti i da apliciramo kod fondova Evropske unije koji su i namenjeni za podizanje stope zaposlenosti na lokalnom nivou – rekao je Tot.
Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje – Filijale Zrenjanin u Srednjobanatskom okrugu trenutno je nezaposleno 19.041 lice.