Skupština grada usvojila izveštaj o radu Anketnog odbora u slučaju IPOK i budžet Grada Zrenjanina za 2011. godinu

Na početku poslednjeg ovogodišnjeg zasedanja, 29. u ovom sazivu, odbornici Skupštine grada Zrenjanina raspravljali su o izveštaju Anketnog odbora o utvrđivanju činjeničnog stanja u privatizaciji i reorganizaciji IPOK doo Zrenjanin. Govoreći o radu Anketnog odbora, predsednik ovog tela, odbornik Skupštine grada Miroslav Tubić, rekao je da je održana 21. sednica, da je obavljen razgovor sa 13 osoba koje su mogle pružiti određene informacije o radu IPOK-a, kao i da se pozivu na razgovor nije odazvalo 11 lica, pretežno nekadašnjih direktora i rukovodilaca preduzeća. Anketni odbor je konstatovao da upravljanje u IPOK-u još od devedesetih godina nije prilagođeno novim okolnostima i uslovima na tržištu. Kao rezultat ovoga, došlo je do drastičnog pada svih proizvodnih i finansijskih parametara, uz rast obaveza, što je polako i sigurno preduzeće vodilo u sve teži položaj i dovelo ga do pokretanja stečajnog postupka, marta 2006. godine. 
 
Tubić je dalje naveo da plan reorganizacije nije sproveden po planu, iako je stečajni poverilac Trgovinskom sudu predočio drugačije činjenice, pa je avgusta 2008. stečajni postupak obustavljen. Neisplaćene obaveze IPOK prema zaposlenima, tokom stečajnog postupka i reorganizacijem dostigle su iznos od oko 100 miliona dinara, a u istom iznosu je i dug na tekućem računu preduzeća koji je u blokadi od kraja 2009. godine.
 
Kao zaključak, Anketni odbor predlaže da se u menadžment preduzeća postave ljudi koji znaju i hoće da rade i iza kojih u prethodnom periodu postoje evidentni rezultati. Radi očuvanja državnog kapitala, koji iznosi preko 20%, potrebno je zakazati vanrednu sednicu Skupštine članova. Mora se sprečiti dalje otuđenje imovine, i putem organa lokalne samouprave uticati da država što hitnije ispita sve potencijalne aktere lošeg poslovanja u toku privatizacije i reorganizacije, kao i da putem nadležnih ministarstava i institucija utiče na pokretanje procesa proizvodnje, kako bi zaposleni što pre otpočeli sa radom, kaže se dalje u Zaključku. 
 
U nastupima odbornika koji su komentarisali izveštaj Anketnog odbora, prevladao je stav da se rešenje problema IPOK-a i način za pokretanje proizvodnje kriju u Beogradu, odnosno u nadležnim državnim organima i da se na njih mora uticati da donesu odgovarajuće odluke. Ocenjeno je da je, u slučaju IPOK-a, u pitanju profitabilna proizvodnja od koje bi korist imali svi zaposleni, grad i država, jer se radi o proizvodnji za domaće tržište i izvoz, sa domaćom sirovinom i repromaterijalom, uz minimalan uvoz.
 
Izveštaj i zaključke Anketnog odbora Skupština je usvojila jednoglasno.
 
Usledila je rasprava o predlogu Odluke o izmenama i dopunama Odluke o budžetu grada Zrenjanina za 2010. godinu, čime, je, praktično, izvršen četvrti ovogodišnji rebalans i budžet sveden na prihode i rashode u iznosu od 3.138.294.556 dinara.
 
Gradonačelnik Zrenjanina, dr Mileta Mihajlov, istakao je da je planirani budžet za narednu godinu u iznosu od 3.729.196 dinara stabilizacioni i socijalni, jer su u njemu planirana pojedina socijalna izdvajanja kakvih do sada nije bilo. Takođe, dodao je Mihajlov, budžet je planiran tako da svi njegovi korisnici mogu da realizuju delatnosti za koje su osnovani, kao i da su njim predviđena sredstva za rad mesnih zajednica i komunalne potrebe građana na njihovim teritorijama. Budžet je, po gradonačelniku, realan, jer uvažava zakonske izmene i pretpostavke da će biti povećan priliv transfernih sredstava sa viših nivoa vlasti, povećan iznos sredstava po osnovu poreza, kao i da će doprinos punjenju budžeta dati i investitori koji su najavili ulaganja u Zrenjaninu.
 
Odbornici opozicije, većina iz Srpske radikalne stranke, isticali su da je budžet nerealan i da nije projektovan u skladu s opštim privrednim kretanjima i situacijom u zemlji i u Gradu Zrenjaninu. Oni su podneli i određen broj amandmana na pojedine stavke budžeta, koje Skupština nije prihvatila.
 
Predlog Odluke o budžetu grada Zrenjanina za 2011. godinu usvojen je većinom glasova odbornika.
 
U nastavku današnjeg zasedanja, Skupština grada razmatraće predloge zaključaka o izmenama Programa poslovanja javnih preduzeća i rada ustanova, budžetskih korisnika, za tekuću godinu, kao i programima poslovanja i rada za 2011. godinu.