2,6 miliona za projekat "Pomoć u kući"

Državni sekretar Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu  Duško Radaković uručio je danas gradonačelniku Zrenjanina dr Mileti Mihajlovu rešenje o dodeli 2,6 miliona dinara koji će biti utrošeni za realizaciju projekta Gerontološkog centra Zrenjanin "Pomoć u kući".
Radaković je istakao da je to Ministarstvo prepoznalo značaj projekta kojim će najstarijim stanovnicima biti pružena adekvatna potrebna pomoć i kvalitetniji život.
- Ovo je samo jedan od pokazatelja dobre saradnje sa Zrenjaninom, i siguran sam de će i ove godine Grad konkurisati i najbitnije probleme koje ima moći da reši, a na zadovoljstvo građana - kazao je Radaković.

 


Gradonačelnik Mihajlov podsetio je da je prvi projekat "Pomoć u kući" realizovan u periodu od 15. januara do 14. jula 2008. godine, a nakon završetka, tačnije 15. jula, finansiranje je preuzeo Grad Zrenjanin.
Od tada, pa sve do 30. juna 2010. godine, Grad je finansirao rad osam geronto–domaćica, dve u gradu i šest u selima Banatski Despotovac, Elemir, Ečka, Lazarevo, Perlez i Orlovat.
U 2009. godini usluge je koristilo 298 korisnika, dok je u 2010. godini projektom obuhvaćeno 153 korisnika.
Prema rečima gradonačelnika, dosadašnja iskustva pokazuju da je potrebno raditi na održavanju kontinuiteta u pružanju usluga korisnicima, kao i da se pružanje usluga proširi na sva naseljena mesta Grada Zrenjanina.
Zorica Vučković, direktorka Gerontološkog centra, navela je da se projektom "Pomoć u kući", koji će trajati 6 meseci, planira angažovanje ukupno 15 radnika – 7 geronto–domaćica u gradu, 7 u naseljenim mestima i vozač.
Usluge će biti pružane pod istim uslovima kao i u prethodnim projektima.
Očekuje se da će na ovaj način moći da se obezbedi pružanje usluga za 70 korisnika u gradu i ukupno 100 korisnika u naseljenim mestima.