Narodni muzej u 2010. godini - kulturom protiv krize

Zrenjaninski Narodni muzej, najbolja ustanova ovog tipa u Srbiji 2006. godine, i proteklu godinu je obeležio nizom zapaženih izložbi, uprkos lošim finansijskim uslovima. Realizovane su 33 izložbe, a ukupan broj posetilaca izložbi i stalne postavke popeo se na skoro 63.000 (62.941), saopšteno je iz Narodnog muzeja.
 
U toku 2010. najposećenija izložba bila je "Od Paje Jovanovića do Marine Abramović" sa 7.816 posetilaca, a slede izložbe Tapiserije Ateljea 61, Ptice grabljivice, Viktor Vazareli, Zamišljaji Ilije Bosilja, Dr Arčibald Rajs – svedok istine o Srbiji 1914-1918 i izložba koja je otvorena sredinom decembra 2010. godine ali privlači veliku pažnju posetilaca "Od Tihuane do Tetka Ane" - rokenrol u Zrenjaninu ’60 i ’70. Brojne zanimljive izložbe prezentovane su i u Malom salonu.
 
 
Što se ostalih aktivnosti Narodnog muzeja tiče, ističu se radionice, rad sa publikom školskog uzrasta, koncerti klasične muzike, promocije, predavanja i projekcije arheološkog i etnološkog filma.
 
Narodni muzej učestvovao je u "Marketu kulture", održanom u okviru manifestacije "Dani piva" na Trgu slobode, čime je, kao i svojim ostalim aktivnostima, podržao kandidaturu grada Zrenjanina za "Evropsku prestonicu kulture" 2020. godine.
 
U 2010. godini Noć muzeja u Zrenjaninu imala je najviše učesnika do sada: pored Narodnog muzeja uključili su se i Savremena galerija, Kulturni centar, Narodno pozorište "Toša Jovanović", Gradska narodna biblioteka "Žarko Zrenjanin", Istorijski arhiv, BID (Zona unapređenog poslovanja), Pozorišni klub "Zeleno zvono", Galerija Nikolić i kolekcionar poljoprivrednih sprava i etnoloških predmeta Duško Malbaški.
 
 
Kraj godine obeležilo je potpisivanje ugovora između Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i Narodnog muzeja, kojim se Narodnom muzeju dodeljuju sredstva od 10 miliona dinara za realizaciju projekta poljoprivredne postavke koja bi trebalo da bude otvorena u okviru stalne postavke zrenjaninskog muzeja. Ovo je izuzetno pozitivan primer da jedna privatna kolekcija postaje vlasništvo institucije muzeja i na taj način biva prezentovana najširoj publici – ističe se u saopštenju Narodnog muzeja o aktivnostima tokom 2010. godine