Obeležen Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta

Tradicionalnim polaganjem venaca na spomen-ploču na mestu nekadašnje sinagoge, na uglu ulica Jevrejske i Sarajlijine, u Zrenjaninu je juče obeležen Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta – pogroma jevrejskog naroda tokom Drugog svetskog rata. U obeležavanju ovog datuma učestvovali su predstavnici lokalne samouprave, Jevrejske opštine Zrenjanin i Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine. U ime Grada Zrenjanina venac su položili predsednik Skupštine grada Aleksandar Marton i direktorka Istorijskog arhiva Nada Boroš.
 
      
 
Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta ustanovljen je u znak sećanja na isti dan 1945. godine, kada je oslobođen Aušvic, najozloglašeniji logor smrti u porobljenoj Evropi. Generalna skupština Ujedinjenih nacija, opredeljujući se upravo za ovaj datum, rukovodila se potrebom reafirmacije ljudskih prava, prevencije i kažnjavanja zločina genocida, kao i stalno prisutne opasnosti od rasne, nacionalne i verske mržnje.
 
U saopštenju povodom ovog datuma, predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton istakao je potrebu stalnog podsećanja na sve strahote Holokausta, kao i odbacivanja svih tvrdnji koje negiraju njegov karakter i obim stradanja pripadnika jevrejskog naroda.
- Ne moramo u tome odlaziti čak ni dalje od našeg grada, u kom je, u samo jednom danu, nestala čitava jevrejska populacija. Osuđujem svaki pokušaj da se Holokaust nazove drugačije nego što je po svom obimu i karakteru bio - jedan od najvećih zločina protiv čovečnosti u svetskoj istoriji. Ono što smo dužni danas da činimo, kao deo demokratske i civilizovane Evrope, jeste da ukazujemo na zla počinjena tokom Drugog svetskog rata, ali i da, tim podsećanjem i osudom, doprinosimo stvaranju društva u kom će biti efikasno sprečavani svaki pokušaji ponavljanja i veličanja bilo kakvih fašističkih ideja – saopštio je predsednik zrenjaninske Skupštine Aleksandar Marton.
 
      

Obraćajući se okupljenima ispred spomen-ploče posvećene petrovgradskim Jevrejima, predsednica  Jevrejske opštine Zrenjanin Ljiljana Popov rekla je da venci i sećanja koja se evociraju potvrđuju da se stradanja naših nekadašnjih sugrađana neće zaboraviti.
- Sa ponosom mogu da kažem da mi, njihovi potomci, danas živimo u zajedništvu i slozi sa svim građanima Zrenjanina. Čitavo čovečanstvo je shvatilo da se Holokaust više nikada ne sme ponoviti – dodala je ona.
 
 
U prvim danima Drugog svetskog rata u Petrovgradu, današnjem Zrenjaninu, nestalo je 1260 Jevreja, gotovo celokupna populacija. Oni su šlepovima, Begejom, odvođeni u beogradske logore na Sajmištu i u Jajincima, na put bez povratka, jer su ubrzo nakon toga pogubljeni.