Sumiran rad Skupštine grada tokom 2010. godine

Predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton i njegov zamenik Predrag Jeremić na jučerašnjoj konferenciji za novinare sumirali su rad lokalnog parlamenta u prethodnoj godini i najavili neke od aktivnosti koje se planiraju za 2011. godinu. 
 
Aleksandar Marton podsetio je da je Skupština tokom protekle godine održala 11 zasedanja i da će takav tempo, jedna sednica mesečno u proseku, biti prisutan i tokom ove godine. On je napomenuo da je iskazano jedinstvo po mnogim pitanjima, naročito onih od zajedničkog interesa za grad Zrenjanin, i da je više značajnih odluka doneto konsenzusom, kao i da je poboljšana javnost u radu. Istakao je i dobru saradnju s predstavnicima izvršne vlasti – gradonačelnikom i gradskim većem – i gradske uprave.
 
 
Nabrajajući aktivnosti same Skupštine, ali i njega kao predsednika, istakao je susrete s predstavnicima nekoliko ambasada, bratskih i prijateljskih gradova, a kao posebno značajne ocenio je posete dr Franca Šausbergera, predsednika Borda direktora Instituta evropskih regiona iz Salcburga, i Euđenija de Polija, direktora Italijanskog kulturnog centra u Temišvaru.
 - U oblasti kulture značajna je bila i poseta direktora Temišvarske opere, ali i naših sugrađana koji su postigli uspeh u svetu u ovoj oblasti – operskog pevača Bele Mavraka, vajarke Jelene Vasiljev i filmske rediteljke Sonje Božić. Sve ove, kao i niz drugih aktivnosti, realizovane su u vezi sa odlukom o isticanju kandidature grada za evropsku prestonicu kulture 2020. godine koju smatram jednom od najznačajnijih skupštinskih odluka donetih protekle godine – ocenio je Aleksandar Marton. 
 
Predrag Jeremić je, kao najznačajnije donete odluke, apostrofirao one o radu komunalne policije, o komunalnim taksama, set akata koji se odnose na regulaciju obilaznice, mišljenja o prostornom planu, izveštaj anketnog odbora o IPOK-u, osnivanje javne ustanove "Sportski objekti" i nekoliko strateških dokumenata lokalnog razvoja. On je naglasio da je Skupština bila aktivna i kroz odbore i radna tela, i izrazio očekivanja da će njihov rad biti još aktivniji u predstojećem periodu. 
- Pred nama je da, osim donošenja odluka i dokumenata, učinimo i da one budu  primenljive i sprovodljive u praksi, s obzirom da mnoge odluke moramo usklađivati sa višim instancama vlasti. Neretko, dešava se da postoje nejasnoće oko ingerencija, kao i načina finansiranja u pojedinim oblastima, što je problem decentralizacije. Republika spušta ingerencije na lokalnu samoupravu, ali joj uskraćuje mogućnosti i načine da te ingerencije i finansira – naveo je Jeremić. 
 
 
Kako su  najavili čelnici Skupštine grada, u ovoj godini pred poslanicima će se naći usvajanje Prostornog plana, odluka o radnom vremenu ugostiteljskih objekata, ustanovljenje Dana grada, ali i pripreme za Dunavsku strategiju.
-  Nastavićemo da se zalažemo za povraćaj imovine lokalnoj samoupravi, ali i oko pripreme Zakona o lokalnoj samoupravi, koji bi trebalo da propiše i rad parlamenata. Pokazalo se u praksi, u našem okruženju, da su manje skupštine fleksibilnije u radu, što znači da bi dvadesetak odbornika efikasnije radilo u odnosu na sadašnjih 67, koliko ih ima u Zrenjaninu - ocenio je predsednik Skupštine grada Aleksandar Marton.