Danas je Svetski dan Roma

Brojnim manifestacijama u našoj zemlji i širom sveta, danas se obeležava 8. april, Svetski dan Roma. Odluka da se ovaj datum tako obeležava doneta je pre tačno 40 godina, na Prvom svetskom kongresu Roma u Londonu, od 4. do 8. aprila 1971. godine, kada je usvojeno ime pripadnika naroda "Rom", što na maternjem jeziku znači "čovek". Sa ciljem unapređenja uslova života, do 2015. godine, traje Dekada inkluzije Roma.
 
 
Aleksandar Marton, predsednik Skupštine grada Zrenjanina, čestitao je svim građankama i građanima Zrenjanina, pripadnicima romske nacionalne zajednice, Svetski dan Roma, podsećajući na poslednje događaje, kojima pojedinci bezuspešno pokušavaju da uruše decenijama stvarane vrednosti, na kojima počiva najveće bogatstvo multinacionalne sredine u kojoj živimo:
"Romi, kao jedna od mnogobrojnih zajednica u Zrenjaninu, moraju uživati sva prava kao i njihovi sugrađani. Nedopustivo je iskazivanje verske, nacionalne ili bilo kakve druge mržnje, kojom pojedinci pokazuju nedostatak svesti da su oni i takvo ponašanje zapravo u manjini. Lokalna vlast je jedinstvena kada je u pitanju pokazivanje volje za rešavanje, ali i za realizaciju tih rešenja, kada su u pitanju problemi romske zajednice. Zbog toga ohrabrujem njihove pripadnike da iskoriste svoje pravo i aktivno učestvuju u javnom angažmanu; kroz institucije, nevladine i romske organizacije, kako bismo zajednički omogućili ostvarivanje prava u oblasti obrazovanja, zdravstva, stanovanja, zapošljavanja i socijalne zaštite".
 
Prema poslednjem popisu u Zrenjaninu živi skoro 2.500 pripadnika ove nacionalne zajednice – pete po redu, po procentualnoj zastupljenosti, mada je taj broj, kao posledica procesa readmisije, zapravo daleko veći.