Kako stati na put vandalima?

Još jedan vandalski čin u zrenjaninskim parkovima – iz parka "Čokliget" pre nekoliko dana ukradena je bista narodnog heroja Stevice Jovanovića. Nažalost, gotovo da nema ni jedne biste na gradskim zelenim površinama koja nije naružena grafitima, auto-lak sprejom, ili je ukradena. Ono što se u mnogim državama sankcioniše visokim kaznama, kod nas je, ispostavlja se, uobičajena pojava, na koju kaznena politika, očigledno, slabo utiče. Na logično pitanje - može li se stati na put vandalima – odgovor je danas pokušao da da predsednik Skupštine grada Zrenjanina, Aleksandar Marton, koji je obišao park "Čokliget" i mesto najnovijeg uništavanja nekog javnog kulturnog dobra. 
 
On je potvrdio da je stanje spomenika širom grada veoma loše i apelovao na javnost i nadležne službe da se konačno stane na put uništavanju javnih dobara i spomenika kulture. 
- Ovo jeste posao i za komunalnu policiju i za policijsku upravu Grada Zrenjanina, i za "Direkciju za izgradnju i uređenje grada", ali rešenje problema u širem smislu leži samo u adekvatnoj kaznenoj politici. Naš grad jeste lep i spomenici ga dodatno ulepšavaju, i na ovaj način svetu šaljemo izuzetno ružnu sliku o našoj sredini. Apelujem i na sve građanke i građane Zrenjanina da svojim ponašanjem pokažu da su vandali, zaista, u manjini i da se vandalizam ne isplati – istakao je Aleksandar Marton i dodao, konkretno za ovaj slučaj, da je Stevica Jovanović značajna ličnost iz jednog perioda naše istorije i da sigurno ničim ne zaslužuje da izgubi bistu na ovakav način. 
 
 
S obzirom da se vandalizam u ovom parku dogodio u opsegu jedne od policijskih kamera koje prekrivaju centar grada i okolne ulice, predsednik zrenjaninske Skupštine okupljenim novinarima rekao je da nema saznanja da li je kamera i snimila izgrednike, a ako jeste, snimak bi, svakako, morao doprineti efikasnijoj potrazi za vandalima, ocenio je Marton.    
 
 
 
 
Park – šetalište "Čokliget" ili "Park poljubaca", jedna je od najstarijih gradskih uređenih zelenih površina i datira iz 1903. godine, kada su na suprotnu obalu Begeja premešteni pristanište i magacini. Ime je dobio po tome što je noću retko bio osvetljen. Zauzima površinu od oko 11.500 kvadratnih metara, a od sredine osamdesetih godina prošlog veka nalazi se uz obalu centralnog gradskog jezera. Nekada su se ovde nalazili tereni rukometnog kluba "Vulkan", čuvena "Regata" – stecište ljubitelja veslanja, a danas sastavni deo parka čine teniski tereni gradskog kluba "Galeb". Spomen-bista narodnog heroja Stevice Jovanovića, u samom središtu parka, podignuta je 1956. godine.
 
Smešten gotovo u najstrožem centru grada, park je poslednjih godina značajno ulepšan, izgradnjom novih pešačkih staza i postavljanjem rasvete i mobilijara. Svi napori na njegovom uređenju i održavanju, međutim, padaju u vodu pred vandalima kojima je jedini cilj uništavanje i naruživanje javnih površina i u tome ne prezaju ni od čega.