Konstituisan Savet za međunacionalne odnose Grada Zrenjanina

Uz prisustvo svih šest članova, predsednika Skupštine grada Zrenjanina Aleksandra Martona, sekretara Skupštine grada Ivane Bjeletić i člana Gradskog veća Tibora Vaša, danas je održana konstitutivna sednica Saveta za međunacionalne odnose Grada Zrenjanina.  
 
 
Skupština grada Zrenjanina je na sednici održanoj 7. aprila, donela odluku o obrazovanju novog saziva Saveta za međunacionalne odnose i imenovanju njegovih članova. U novi sastav Saveta izabrani su Diniku Vojin, predstavnik rumunske nacionalne manjine, Vjerka Hrubik, predstavnik slovačke nacionalne manjine, Kerčov Arnold, predstavnik mađarske nacionalne manjine, Veselin Lakatuš, Milan Zirojević i Gordana Boškov, predstavnici srpskog naroda. Ostavljena je i mogućnost uključenja u rad Saveta i predstavnika romske nacionalne manjine koji, i pored nekoliko zahteva, nisu Skupštini grada dostavili predlog za člana Saveta.
 
Sednicu je otvorio i prisutne pozdravio predsednik Skupštine grada, Aleksandar Marton, koji je predložio dnevni red i predsedavao sednicom do izbora predsednika Saveta. Na ovu funkciju predložen je i izabran Diniku Vojin i on će predsedavati Savetom narednih godinu dana. Za njegovog zamenika izabrana je Vjerka Hrubik. Sve odluke Savet donosi konsenzusom, pa nije moguće preglasavanje po bilo kom pitanju.
 
 
Predsednik Skupštine grada podsetio je da je Zrenjanin bio među prvim opštinama u Srbiji koje su, pre više od pet godina, formirale Savet za međunacionalne odnose. 
- Taj Savet je dobro radio, međutim, istekao mu je petogodišnji mandat i nakon izbora za članove nacionalnih saveta manjinskih zajednica, održanih 6. juna, stekli su se uslovi za konstituisanje Saveta u novom sastavu. Pravo učešća u Savetu imaju sve zajednice sa više od jednog procenta udela u ukupnom stanovništvu, a predstavnici ostalih zajednica mogu učestvovati u radu Saveta bez prava odlučivanja, što je definisano odlukom Skupštine grada. Funkcionisanje ovog Saveta značajno je u sredini kakva je naša, gde su stabilni međunacionalni odnosi preduslov i za privredni razvoj i dolazak investitora, koji ne žele da ulažu u sredine u kojima su prisutni međunacionalni konflikti – ocenio je Aleksandar Marton. 
 
 
Predsednik saveta Vojin Diniku, inače zaposlen u zrenjaninskoj Regionalnoj privrednoj komori kao stručni saradnik u oblasti prekogranične i regionalne saradnje, rekao je da će uloga Saveta biti, pre svega, na održavanju i negovanju trenutno dobrih međunacionalnih odnosa. On je istakao da će, u slučaju potrebe, Savet doprinositi da se problemi što lakše rešavaju. 
 
Član Gradskog veća, Tibor Vaš, istakao je da Savet treba da učestvuje u sprovođenju ostvarenja prava svih nacionalnih zajednica u četiri osnovne oblasti: obrazovanju, kulturi, informisanju i ostvarivanje prava jezika u službenoj upotrebi.
 - Svako u svojoj nacionalnoj zajednici, a potom i za istim stolom, trebalo bi da izvrši analizu stanja u navedenim oblastima, i da eventualno, reaguje ako je potrebno da se stanje poboljša. Biće, dakle, posla za Savet i ja mu želim uspeh u tome – rekao je Tibor Vaš.