Prijem za Marianu Jaškov, najboljeg komunikatora nauke u Srbiji

Aleksandar Marton, predsednik Skupštine grada Zrenjanina, priredio je prijem za Marianu Jaškov, studentkinju fizike iz Zrenjanina, pobednicu ovogodišnjeg takmičenja za najboljeg komunikatora nauke u Srbiji, koja će predstavljati našu zemlju na međunarodnom finalu takmičenja "FameLab", na Festivalu nauke u Čeltnemu (Engleska), u junu ove godine.
 
 
 
Gošća je ovom prilikom zahvalila na podršci i prisutnima demonstrirala svoje umeće komunikacije, objasnivši "zašto je nebo plavo, a oblaci beli", što je bila tema s kojom je nastupala na takmičenju. Prema njenim rečima, upravo je stručna terminologija jedan od najvećih hendikepa nauke.
"Kada želite nekome da prezentujete naučne fenomene, potrebno je zaobići stručan jezik i meni je u tome pomogla moja profesorka Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, Tijana Prodanović, koja je skrenula pažnju na moje izražavanje. Napisala sam teze svog izlaganja, upravo na temu "Zašto je nebo plavo, a oblaci beli", koja mi je već bila poznata i izašla pred žiri, koji je bio vrlo nepristrasan i stručan. Bitno je istaći da su to već poznate naučne teorije i da mi nismo otkrili ništa novo, već smo izneli poznate činjenice, samo na jedan konstruktivan način, koji nas čini naučnim komunikatorima. I ja sada nosim laskavu titulu da sam najbolji komunikator nauke u Srbiji".
 
 
Predsednik Skupštine grada Zrenjanina istakao je tokom razgovora da je mlada Mariana svakako jedan od primera uspešnih mladih ljudi, koji pronose slavu svog grada daleko izvan granica Srbije.
"Uspeh je još veći jer je u pitanju oblast fizike, koju mi često pogrešno ne stavljamo na ono mesto koje ona realno ima u celom svetu, jer objašnjava našu svakodnevnicu i sve što se dešava oko nas. To je nešto što svima nama u ovom gradu predstavlja veliko zadovoljstvo – imati pobednike na velikim takmičenjima i imati nekog ko sa 20 godina nadmašuje mnoge druge. Grad Zrenjanin to može samo da pozdravi. Lokalna samouprava ne zaboravlja naše uspešne Zrenjaninke i Zrenjanince: umetnike, naučnike, sportiste i druge, koji žive u Zrenjaninu i sa kojima smo u stalnom kontaktu. Ovim putem želim da pozovem i druge mlade ljude da se vraćaju. Lepo je studirati u Novom Sadu i Beogradu, kao i van granica ove zemlje, ali lepo je živeti i u Zrenjaninu, rodnom gradu", istakao je Aleksandar Marton.

Takmičenje "FameLab" širom sveta organizuje Britanski savet u saradnji sa Festivalom u Čeltnemu. U Srbiji, ovaj savet organizuje "Laboratoriju slavnih" u saradnji sa RTS-om. Takmičenje je namenjeno mladim ljudima od 18 do 35 godina, koji studiraju ili rade u oblasti prirodnih ili tehničkih nauka, ili matematike, i imaju ideju kako da u samo tri minuta, na zabavan, jednostavan i originalan način, objasne naučni koncept pred stručnim žirijem i publikom u televizijskom studiju.