Prva specijalizovana prodavnica i edukativni centar za dijabetičare u Vojvodini

Gradonačelnik Zrenjanina dr Mileta Mihajlov i pokrajinski sekretar za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju, dr Atila Čengeri otvorili su danas prvu specijalizovanu prodavnicu i informativno – edukativni centar za dijabetičare i gojazne osobe u Vojvodini.
Atila čengeri je istakao da je otvaranje te prodavnice dokaz dobre saradnje Grada Zrenjanina i pokrajinskog sekretarijata i Društva dijabetičara Zrenjanin.
-Poznato je da je dijabetes bolest koja se može javiti kod gojaznih osoba i kasno daje simptome, a sve više ima obolelih. To viđamo i na Bazarima zdravlja gde se ljudi iznenade kada im se izmeri šećer u krvi. Sam taj podatak govori o značaju otvaranja ovakvog centra - kazao je novinarima Čengeri.

 

 

Kako je naveo, ovde će građani moći da dobiju određenu opremu, kao i sredstva koja će im pomoći u lečenju šećerne bolesti, a tu su i edukatori koji će im pomoći savetima, prvenstveno, vezanim za ishranu.
Gradonačelnik Mihajlov ukazao je na veliki značaj otvaranja ovakvog centra i istakao da će to ostaviti dubokog traga, a da je to ujedno i veliki iskorak za pacijente kojima će biti omogućeno daleko kvalitetniji način lečenja i bolja usluga.

 


-Danas je otprilike trideset godina od kada se družim sa ovim pacijenatima i ovom problematikom i smatram da smo uradili veliku stvar, a prepoznali smo odmah inicijativu Društva za borbu protiv dijabeta i pomogli materijalno i na svaki drugi način -rekao je gradonačelnik.
U skopu projekta na "Radio Zrenjaninu" biće emitovana emisija posvećena dijabetičarima i gojaznim osobama, “Živeti zdrav život”, svakog utorka od 9.30  časova, a pod pokroviteljstvom Grada Zrenjanina, Društva za borbu protiv šećerne bolesti i Radio Zrenjanina. 
U Srednjobanatskom upravnom okrugu ima više od 16 hiljada registrovanih dijabetičara, a u Gradu više od 10 hiljada.