U "Žitoproduktu" pokrenuta linija za proizvodnju peciva

Gradonačelnik Zrenjanina dr Mileta Mihajlov obišao je danas preduzeće za proizvodnju mlinskih i pekarskih proizvoda, zrenjaninski "Žitoprodukt", gde je, nakon brojnih problema, početkom godine pokrenuta proizvodnja hleba, a sada i linija za proizvodnju peciva.
Podsećajući da je "Žitoprodukt" početkom godine preuzela država i da su učinjeni veliki napori Pokrajinskog sekretarijata za rad zapošljavanje i ravnopravnost polova i lokalne samouprave da se proizvodnja obnovi, gradonačelnik Mihajlov je istakao zadovoljstvo što je stanje u toj fabrici daleko bolje u odnosu na period s kraja prošle godine koji su obeležili nezadovoljstvo radnika, štrajkovi i nestašice hleba. 
- Za prva četiri meseca učinjeno je mnogo toga, a ono što je važno jeste to što su radnicima od tada isplaćene četiri zarade. Drago mi je što su stvoreni uslovi da se u predstojećoj sezoni žetve povećaju prihodi ove firme, a što će značiti oporavak poznatog zrenjaninskog brenda – kazao je gradonačelnik.

 


Direktor "Žitoprodukta" Sima Grujesku kaže da linija za proizvodnju peciva nije radila poslednjih desetak godina.
- Za sada se prozvode kifle, a pored toga, planiramo da proširimo asortiman i na druge proizvode jer, sa komercijalnog aspekta, daleko veći profit donosi pecivo, nego hleb – rekao je Grujesku. 
On je podsetio da je pre petnaestak godina u "Žitoproduktu" radila i kolačara, međutim, menadžment smatra da je za sada dovoljno to što je pokrenuta proizvodnja hleba i peciva, jer je, kako kaže, na neki način konsolidovan rad firme i ne bi trebalo praviti preambiciozne planove.
- Ima puno stvari koje opterećuju rad firme, a nisu bile odrađene. Jedan od primera  je dobijanje HCCP sertifikata, što je započeto ali nije bilo završeno, a bez toga ne možemo raditi. Važno je da dočekamo sezonu žetve spremni – rekao je Grujesku.
Prema njegovim rečima, u toku su pregovori sa jednom slovenačkom firmom o uslužnom mlevenju pšenice, a ta firma zaintresovana je i za liniju proizvodnje kalupiranog hleba. Takođe, kako je rekao, u toku su i pregovori sa jednom domaćom firmom koja je zainteresovana za angažovanje mlina i postojeće pekare.
Grujesku kaže da je "Žitoprodukt" bio u blokadi 330 miliona, od toga je 43,5 miliona poreske blokade.
- Uspeli smo, uz razumevanje poreske uprave, da napravimo reprogram koji mesečno servisiramo i nemamo tu poresku blokadu, skinuli smo i oko 150 miliona poreske blokade od strane pojedinih banaka, a radimo na tome da skinemo i blokadu od ostalih banaka – dodao je Grujesku.