Zrenjaninskom muzeju čak devet projekata

Ministar kulture Republike Srbije, Predrag Marković potpisao je juče u Zrenjaninu i Novom Miloševu ugovore o dodeljivanju sredstava sa direktorima institucija kulture za realizaciju 14 projekata čija je ukupna vrednost 8,3 miliona dinara.
On je istakao da sredstva koja su na raspolaganju moraju odmah biti raspoređena, prema značaju projekata, i da ne sme da se gubi vreme, kako bi ljudi na terenu što pre počeli da rade.
- Opredelili smo se da to najpre bude novac za projekte zaštite, jer ako ne znamo da čuvamo i ako propustimo da sačuvamo to što imamo onda nam ne vredi da kukamo što nismo ništa novo stvorili - kazao je novinarima ministar Marković.
Narodni muzej Zrenjanin jedan od najuspešnijih muzeja koji su učestvovali na ovogodišnjem konkursu za dodelu sredstava iz budžeta Republike, pa je toj ustanovi kulture odobreno čak devet projekata.

 


Direktor zrenajninskog muzeja, Božidar Vorgić rekao je da su ta sredstva dragocena jer je, kako je ukazao, položaj muzeja i institucija kulture na rubu elementarne egzistencije.
Tim sredstvima Narodni muzej realizovaće projekte zaštita fonda stare i retke knjige, video prezentaciju u okviru postojeće 3D postavke fosilnih ostataka mamuta prirodnjačkog odeljenja, zatim za izložbe "Moje telo- tvoje delo" i "Ustanak u Severnom Banatu 1941".
Takođe, biće finansirana i Stalna postavka Odeljenja novije istorije, Prirodnjačka baština srednjeg Banata, vodič katalog stalne arheološke muzejske postavke, kao i Stalna postavka u Sečnju.
Istorijskom arhivu odobren projekat "Iz carskog grada Beča Velikom Bečkereku – izložba carskih povelja i privilegija".
Zavodu za zaštitu spomenika Zrenjanin odobreni su projekti izrade konzervatorskog projekta dvorca Karačonji u Novom Miloševu, finansiranje izvođenja radova na sanaciji Žitnog magacina u tom mestu, kao i zaštitno arheološko iskopavanje Radne zone "Jugoistok 1" u Zrenjaninu.
Gradska narodna biblioteka realizovaće projekat "Virtuelna zbirka gradske narodne biblioteke  «Žarko Zrenjanin".