Lakše do izvoda iz matičnih knjiga sa drugih područja

Grad Zrenjanin priključio se Centralnom sistemu za elektronsku obradu i skladištenje podataka, koji je realizovan pod pokroviteljstvom Ministarstva za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu Republike Srbije.
 
U ovoj fazi projekta građani kojima je potreban izvod iz matične knjige rođenih, venčanih ili umrlih iz matičnog područja: Pančeva, Aleksinca, Bačke Topole, Beograda, Valjeva, Vranja, Žablja, Kikinde, Apatina, Kragujevca, Kučeva, Leskovca, Novog Sada, Plandišta, Požarevca, Svrljiga, Smedereva, Sremskih Karlovaca, Temerina, Užica ili Čačka iste mogu pribaviti u Gradskoj upravi grada Zrenjanina i mesnim kancelarijama, bez odlaženja u navedene gradove i opštine.
 
Ovo su prvi koraci u stvaranju jedinstvene baze podataka za teritoriju cele Srbije, koja bi omogućila da se u svakom gradu ili opštini na njenoj teritoriji mogu dobiti izvodi iz matičnih knjiga iz bilo kog matičnog područja.
 
Centralni sistem za elektronsku obradu i skladištenje podataka počeo je da funkcioniše oktobra prošle godine, kada su u njega uključeni gradovi Beograd, Novi Sad, Kragujevac, Valjevo i Leskovac. Sada je taj spisak proširen na 17 gradova i opština, među kojima je i Zrenjanin.
 
U ovom trenutku u Centralnom sistemu čuvaju se podaci iz matičnih knjiga koje se vode za ukupno 3.270.940 građana Srbije, a očekuje se da će se u najkraćem roku u produkciji naći podaci za još 14 gradova i opština (za približno još 750.000 građana).
 
Takođe, u narednom periodu očekuje se dostavljanje podataka iz matičnih knjiga za 30 gradova i opština, što će značajno povećati broj građana koji će moći da izvade izvod iz matične knjige kod bilo koje gradske ili opštinske uprave, bez obzira na to gde su upisani u matičnu knjigu.