''Prepodobni Rafailo Banatski'' drugi na međunarodnom festivalu u Poljskoj

Pevačko društvo "Prepodobni Rafailo Banatski" iz Zrenjanina, pod dirigentskom palicom profesora Nina Rajačića, osvojilo je drugo mesto na tridesetom Međunarodnom festivalu crkvene muzike u gradu Hajnovka, u Poljskoj. U konkurenciji 32 hora iz Belorusije, Ukrajine, Rusije, Grčke, Bugarske, Holandije, Makedonije i Poljske, naš hor je, nakon četiri dana takmičarskog natpevavanja, za samo 0,10 bodova zaostao iza Katedralnog hora "Sveta Marija Magdalina" iz Varšave. Tako je odlučio jedanaestočlani žiri, sastavljen od eminentnih muzičara i profesora Muzičkih akademija iz Varšave, Moskve, Minska i Kijeva.
 
 
Bogata tradicija horskog crkvenog pojanja na severoistoku Poljske, naseljene u velikoj meri pravoslavnim stanovništvom, i trideset godina iskustva ljudi iz Hajnovke uzdigli su ovaj festival na zavidni nivo. Trofej osvojen na njemu još jedan je u nizu značajnih dostignuća Pevačkog društva "Prepodobni Rafailo Banatski" koje ove godine slavi dve decenije postojanja i rada. 
 
      
 
Nakon nastupa u Hajnovki, hor je boravio nekoliko dana u Krakovu. Na osnovu dugogodišnje saradnje Duhovnog centra "Prepodobni Rafailo Banatski" iz Zrenjanina i Katerdre za slavistiku na Krakovskom univerzitetu, koji je jedan od najstarijih u Evropi (osnovan 1364. godine), članovi hora su profesorima i studentima kroz kratak istorijsko-muzički presek predstavili srpsku muzičku kulturnu baštinu od prvih sačuvanih zapisa iz 13. veka pa do danas.
 
      
 
O muzici je govorio dirigent hora Nino Rajačić a o arhitekturi na prostoru Vojvodine i našeg grada govorio je horista Vladimir Mihajlov, asistent na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. Hor je u okviru manifestacije "Festval nauke u Krakovu" koji se tih dana održavao na krakovskom glavnom trgu, koji je najveći trg u Evropi i centar okupljanja Krakovljana, otpevao nekoliko pesama predstavljajući Katedru za slavistiku Krakovskog univerziteta. Takođe, "Prepodobni Rafailo Banatski" pevao je i na liturgiji u hramu Uspenja Presvete Bogorodice poljske Pravoslavne crkve u Krakovu čime je i okončana turneja Pevačkog društva u Poljskoj.