Filozofska počasna medalja za Milanu Kostić

Učenica Zrenjaninske gimnazije Milana Kostić, dobitnica filozofske počasne medalje, bila je danas gost gradonačelnika dr Milete Mihajlova.
- Sve čestitke našoj Milani Kostić. Njen uspeh je dobra poruka za sve đake, za sve Zrenajnince, kako se postaje ponos Zrenjanina i čitave Srbije. Ovo je rezultat i dibrog rada Zrenjaninske gimnazije, kao i profesora koji vode ove mlade ljude koji će u perspektivi biti nosioci razvoja ove države. Lokalna samouprava to prepoznaje i pružiće im podršku – rekao je gradonačelnik.
Inače, Milana je ovo značajno priznanje osvojila na IPO (International Philosophy Olympiad) koja se održava već 19 godina širom sveta.

 


Kako je objasnila njena profesorka Aleksandra Maksić, ove godine su u Požarevačkoj gimnaziji prvi put zvanično održane Nacionalne kvalifikacije zahvaljujući inicijativi profesora filozofije Miloša Jeremića, a Milana, učenica IV5 Zrenjaninske gimnazije, je pored Bogdana Pantića iz Gimnazije Ćuprija, predstavljala Srbiju.
Osvojila je počasnu medalju za estetski senzibilitet u oštroj konkurenciji 66 učesnika iz 33 zemlje. Takmičenje se sastoji u pisanja eseja na nematernjem, engleskom, španskom  ili francuskom jeziku, na nepoznat filozofski citat, a ove godine bila su četiri jedan Konfučijev, Demokritov, Hjumov i Gudmenov.

 


Milana kaže da je učešće na Međunarodnoj filozofskoj olimpijadi bilo neverovatno iskustvo za nju.
- Bila je to prilika da upoznam toliko ljudi iz celog sveta sa kojima delim interesovanja i stavove. Čini mi se da samo takmičenje i pisanje eseja nisu bili od primarne važnosti – kazala je ona.
Današnjem prijemu prisustvovao je i direktor Zrenjaninske gimnazije, Milan Radaković.