Od ponedeljka - ''Korzo fest'' u Zrenjaninu

Preuzmite Program za prvu nedelju manifestacije, od 6-10. juna
 
 
"Korzo fest" je nezvanično počeo 30. maja 2011. godine, u 19 h, u prepunoj dvorani klasičnih umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanina, kada je svečano najavljen predavanjem na temu: Zajedništvo, sabornost i smisao života, Dr Vladete Jerotića i Aleksandra Gajšeka (autora serijala Agape, na TV Studio B).
 
Veče je započeto izvođenjem dve numere Pevačkog društva Prepodobni Rafailo Banatski: Tropar Rafailu Banatskom  i Pesma Simeona Bogoprimca, pod dirigentskom palicom profesora Nina Rajačića.
 
Oživljavanje glavne gradske ulice Kralja Aleksandra I Karađorđevića, u Zrenjaninu započinje u ponedeljak, 6. juna i trajaće do 1. jula, kao inicijativa u okviru aktivnosti Zone unapređenog poslovanja Zrenjanin (BID Zrenjanin). Ovaj projekat pokreće definisanje novog gradskog, svakodnevnog sadržaja, iz ponude kulture grada, pod nazivom "Korzo fest".   
 
 
Pod pokroviteljstvom Grada Zrenjanina, ZREPOK-a ("Zrenjaninskog poslovnog kruga"), Dunav osiguranja i Vojvođanske, u partnerstvu gradskih ustanova kulture (Narodnog muzeja, Narodnog pozorišta, Kulturnog centra i Narodne biblioteke), većine ugostiteljskih objekata glavne gradske ulice, kao i mnogobrojnih pojedinaca, a pod pokroviteljstvom medijskih kuća – RTV Sanots i Radio Zrenjanin, "Korzo fest" treba da postane svakodnevica građana, svih uzrasta i interesovanja.
 
Projekat, nazvan "Korzo fest" treba da se održi u periodu od 6. juna do 1. jula ove godine, tokom večernjih sati, a programski će obuhvatati sadržaje koji treba da budu sinonim za ovu zonu, kao što su to bili pre nekog vremena na korzou. Sadržaji "Korzo festa" bili bi realizovani u četiri nedelje tokom juna i jula meseca, radnim danima. Na sedam utvrđenih lokacija:
1. poslastičarnice s početka glavne ulice,
2. Kafeterija "Dvorište",
3. prostor kod NLB banke,
4. prostor ispred nekadašnje Robne kuće,
5. prostora kod N Sport-a,
6. plato kod Vodotornja i
7. "N&N caffe"
 
Programski sadržaji "Korzo festa" predstaviće se kroz: kulturno-umetnički program, likovno-umetnički program, dramski program, muzički program, sportski program (tribine i debate) i književne večeri.
 
Obuhvaćeni su svi vidovi stvaralaštva, a u osnovi Festa, što je važno istaći, cilj je, pre svega, afirmacija mladih, zrenjaninskih stvaralaca iz tih oblasti. Njihovim izborom obezbeđuje se unošenje zajedništva i duhovnosti u ambijent glavne gradske ulice - Korzoa, kao važnog preduslova smisaonog življenja. Uloga i značaj Korzoa su ugroženi decenijama. Povratak ove, ne samo ambijetalne celine, stvoriće bolji imidž grada, generalno, a naročito kod onih građana koji ga još uvek kao takvog nisu doživeli.