Potpisan ugovor o kupovini Fabrike šećera ''Zrenjanin''

Direktor Agencije za privatizaciju Vladislav Cvetković i generalni direktor "Viktorija grupe" Nikola Vujačić potpisali su danas Ugovor o kupoprodaji Akcionarskog društva Fabrike šećera "Zrenjanin“.
Potpisivanju tog ugovora prisustvovao je i gradonačelnik Zrenjanina dr Mileta Mihajlov, koji je tom prilikom rekao da je, nakon niza godina beznađa, zrenjaninska fabrika šećera dobila svog vlasnika, a ono što je bitno, naglasio je, jeste otvaranje novih radnih mesta i nova zapošljavanja.
- Ovo je jedan od starih zrenjaninskih brendova koji će oživeti i zaposliti ljude - dodao je gradonačelnik.

 

   


Direktor Vujačić je kazao da je namera "Viktorija grupe" da se krene u "braunfild" investiciju vrednu 50 miliona evra, što će biti od izuzetne važnosti kako za grad, tako i za pokrajinu i Republiku.
- Reč je o proizvodnji tečnih šećera i skroba i to je program namenjen izvozu. Očekujemo oko sto miliona evra godišnje izvoza sa ove lokacije i mislimo da ćemo do oktobra iduće godine uspeti da revitalizujemo kompletnu infrastrukturu, i praktično, izgradimo novu fabriku koja će ispunjavati sve važeće evropske standarde - rekao je Vujačić.
Prema njegovim rečima, očekuje se da će u toj fabrici biti zaposleno oko 150 ljudi i da će pored toga veliki broj biti angažovan kroz davanje usluga zrenjaninskoj šećerani.

 

  


Vladislav Cvetković je istakao da je poptisivanje ovog ugovora zapravo okosnica budućeg rada Agencije, s obzirom da u Srbiji postoji mnogo industrijskih kompleksa koji su bili nosioci razvoja, a koji su sada u stanju koje zahteva ozbiljne investicije.
- Sve te lokacije, koje imaju dobru infrastrukturnu opremljenost, mislimo da mogu biti potencijalni kandidati za prodaju iz stečaja. Ono što su naša iskustva jeste da ozbiljni investitori mogu ovakbve fabrike da podignu i da ih ožive, a to je ono čime ćemo se ozbiljno baviti - rekao je novinarima Cvetković.
Ministar ekonomije i regionalnog razvoja, Nebojša Ćirić, koji je takođe prisustvovao potpisivanju ugovora u Zrenjaninu, kaže da je to ministarstvo radilo duži period bilo da nađu pravog i ozbiljnog investitora koji će investirati i otvoriti nova radna mesta.

 

  


- Imaćemo dve vrste proizvoda, a ono što je važno jeste da će jedan deo proizvodnog asortimana biti supstitucija uvoza, a deo će biti izvoz. Raduje me što smo danas stavili tačku na nesrećnu istoriju prethodnih godina ovog industrijskog kompleksa, a sa druge strane uspeli smo da domaću kompoaniju ubedimo da ovde investira – kazao je Ćirić i dodao da će u postojećim starim zgradama biti magacini, a da će proizvodne hale biti u potpuno novim objektima, u skladu sa svim ekološkim standardima.
Fabriku šećera Zrenjanin u stečaju "Viktorija grup" iz Novog Sada kupila je za 400 miliona dinara.
Država, koja je vlasnik 60,54 odsto kapitala uvela je privremene mere u tu fabriku 2004. godine, a proizvodnje nema od 2006. godine, kada je zbog prisustva "opiljaka gvožđa"" pre vremena prekinuta kampanja, a stečaj je uveden 2009. godine.