Skupština grada jednoglasno usvojila Zaključak o aktuelnoj situaciji u poljoprivredi

Početak današnjeg, 32. zasedanja Skupštine grada u ovom sazivu, protekao je u znaku aktuelnih dešavanja u poljoprivredi, odnosno protesta poljoprivrednih proizvođača. Na predlog Gradskog veća Zrenjanina, odbornici su jednoglasno usvojili Zaključak u kom se navodi da "Skupština grada Zrenjanina, Gradonačelnik i Gradsko veće grada Zrenjanina razumeju zahteve poljoprivrednih proizvođača i pozivaju Vladu Republike Srbije, Ministarstvo poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede i sve nadležne državne organe i relevantne subjekte na saradnju i hitno preduzimanje odgovarajućih mera u  cilju  rešavanja  trenutnog  stanja  u  oblasti  poljoprivrede  po  pitanju subvencija, mera podsticaja za unapređenje poljoprivredne proizvodnje."
Gore navedeni organi grada Zrenjanina, stoji dalje u Zaključku, očekuju pozitivno rešavanje trenutne situacije u što kraćem roku, kako bi poljoprivredni proizvođači nastavili sa svojim svakodnevnim poslovima, a time bi se uspostavila i normalizacija svih privrednih aktivnosti, saobraćaja i svakodnevnog života građana.
 
Predsednik Skupštine grada Zrenjanina, Aleksandar Marton, ocenio je usvajanje Zaključka kao neophodnost i brigu odbornika Skupštine grada za rešavanje ovog problema.
- Problem je izuzetno veliki i Gradsko veće je danas predložilo Skupštini da prihvati ovakav Zaključak, kojim je izraženo razumevanje zahteva poljoprivrednih proizvođača koji su 20 godina čuvali socijalni mir u ovoj državi i danas su predstavnici jedine privredne grane koja državi donosi izvozni suficit. S druge strane, moramo uspostaviti normalan život u gradu, jer, koiliko čujem, juče nije moglo da se stigne ni do Kleka, da ne pričamo o Novom Sadu, Subotici, Beogradu. Zato apelujemo na Vladu Republike Srbije i resorno ministarstvo da što pre postignu dovogor s poljoprivrednicima – rekao je predsednik zrenjaninske Skupštine. 
 
Predsednik odborničke grupe Srpske radikalne stranke Saša Santovac predložio je gradonačelniku da raspiše referendum o promeni naziva naseljenog mesta Lazarevo u – Mladićevo, i najavio inicijativu o tome, što Skupština nije prihvatila. 
 
Rasprava o predloženom dnevnom redu počela je nakon jednog ipo sata od početka sednice.
Gradonačelnik dr Mileta Mihajlov obrazložio je predlog odluke o javnom zaduživanju Grada Zrenjanina za kapitalne investicije, u iznosu od 100 miliona dinara, na rok od 5 godina, kod poslovne banke koja dostavi najbolju ponudu. Radi se o sredstvima za izgradnju fiskulturnih sala škola u Aradcu i Mihajlovu, dečjeg vrtića u Elemiru, ambulante u MZ "Zeleno polje", rekonstrukciju mosta u Principovoj ulici i zgrade srednje škole "Nikola Tesla", u centru Zrenjanina. Dr Mihajlov govorio je o neophodnosti radova na svim ovim objektima, a potrebu zaduživanja obrazložio je nedostatkom sredstava u budžetu za kapitalne investicije. On je takođe pozvao sve učesnike u aktivnostima vezanim za investicije na transparentnost i pozvao predstavnike svih parlamentarnih stranaka da se uključe u rad budućih tenderskih komisija za odabir izvođača putem javnih nabavki. O finansijskim aspektima zaduživanja govorila je i Euđenija Besu, načelnica odeljenja za poslove finansija i računovodstva Gradske uprave. 
 
Poslanici opozicije, Srpske radikalne stranke, pozdravljali su namere i želje da se investira u infrastrukturu, ali su kritikovali što se to čini kreditnim zaduživanjem i ocenili takav način neprimerenim. Negativna su se reagovanja čula i tokom rasprave o drugim tačkama dnevnog reda koje su se ticale oblasti urbanizma, komunalne infrastrukture i rada mesnih zajednica.
 
Na predlog Srpske radikalne stranke, koji je obrazložio odbornik Goran Tajdić, dnevni red je dopunjen inicijativom za promenu Pravilnika o kriterijumima prijema dece i načina regresiranja troškova boravka i užine dece u predškolskoj ustanovi "Zrenjanin" i osnovnim školama usvoji novi način regresiranja koji je predložila SRS. Zaključak je potom usvojen jednoglasno i njim se gradonačelnik Zrenjanina obavezao da izvrši preispitivanje Pravilnika.
 
Odbornici su danas većinom glasova usvojili Odluku o Geografskom informacionom sistemu grada Zrenjanina, Odluku o ravnopravnosti polova na teritoriji Grada Zrenjanina, kao i predlog Odluke o uvođenju samodoprinosa na teritoriji mesne zajednice "Perlez" za naredni petogodišnji period. Usvojeni su i izveštaji o radu zdravstvenih ustanova i Apoteke Zrenjanin, kao i o radu mesnih zajednica za 2010. godinu.
 
Kraći deo današnje sednice bio je posvećen i aktuelnim kadrovskim pitanjima.