Novi pristup u razvoju obnovljivih izvora energije

Pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina, Predrag Stankov, direktor OŠ "Dr Jovan Cvijić", Nenad Milovančev, i menadžer projekta Željko Kevrešan, juče su predstavili javnosti projekat "Back to the future" ("Povratak u budućnost"), koji se realizuje u okviru IPA programa prekogranične saradnje Rumunija-Srbija. Nosilac projekta je Grad Zrenjanin, partner Privredna komora okruga Timiš, a ukupna vrednost projekta iznosi 536.500 EUR. Donacija EU kroz IPA program iznosi oko 450.000 EUR.
 
 
Projekat "Back to the future" posvećen je novom pristupu u razvoju obnovljivih izvora energije koji su veoma bitni u smislu poboljšanja kvaliteta života ljudi u pograničnoj oblasti Srbije i Rumunije.
 
Razvoj inovativnog i efikasnog rešenja za upotrebu obnovljive energije je od ključnog značaja za obezbedivanje snabdevanja energijom u budućnosti. Realizacijom projektnih aktivnosti, a posebno instalacijom geotermalnog sistema za grejanje i hlađenje u školi "Dr Jovan Cvijić" u Zrenjaninu postavljena je zaštita životne sredine kao primarni cilj projekta kroz uticaj na smanjenje emisije CO2; uštedu prirodnih resursa; optimizaciju materijala i proizvoda iz ekološke perspektive.
 
Predstavljajući projekat, pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Predrag Stankov rekao je da projekat prati aktuelne svetske trendove, odnosno novi pristup i razvoj obnovljivih izvora energije.
- Ovo je prvi projekat ovog tipa u Srbiji koji se radi u jednoj javnoj ustanovi, konkretno osnovnoj školi "Dr Jovan Cvijić" u Zrenjaninu. Ukupna vrednost projekta je 536.500 evra, od čega je donacija EU oko 450.000 evra, dok ostatak finansira Grad Zrenjanin. Projekat nam je veoma bitan iz razloga što je lokalnoj samoupravi povereno kompletno investiciono održavanje školskih objekata, zgrada, pokrivanje materijalnih i ostalih troškova, pa ovim projektom želimo da vidimo koliko sredstava možemo da uštedimo ovakvim načinom grejanja, odnosno hlađenja škola. Realizacija projekta traje 15 meseci, a u narednom periodu planiramo još sličnih projekata, s obzirom da se radi o svojevrsnom "pilotu" – istakao je Stankov.
 
 
Direktor OŠ "Dr Jovan Cvijić", Nenad Milovančev, ističe da je projekat za ovu školu veoma značajan, s obzirom da će doneti značajnu uštedu energije, i samim tim, smanjenje troškova za ovu namenu.
- Pre svega, učenici škole će imati bolje uslove za boravak i rad, jer tokom pet decenija postojanja škole nisu nikada ni prozori menjani, a sada će to biti učinjeno, i uz rekonstrukciju i izolaciju fasade steći će se preduslovi za značajnu uštedu energije. To će se osetiti već nakon prve grejne sezone, a proračuni govore da će se, zahvaljujući uštedama, ovakva investicija isplatiti već u roku od tri godine – kaže direktor Milovančev.