Održan javni čas o antifašizmu

Danas je u Gradskoj kući Zrenjanina održan Javni čas posvećen antifašizmu, koji su učenicima Zrenjaninske gimnazije održali Maja Sedlarević, potpredsednica Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine i Aleksandar Marton, predsednik Skupštine grada Zrenjanina.
Maja Sedlarević je istakla da je fašizam iz Drugog svetskog rata pošast o kojoj treba uvek otvoreno govoriti, a da su antifašističke tekovine, ne samo za Zrenjanin i Vojvodinu, već za celu Srbiju, ključne za modernu istoriju, te da na njih treba podsećati ne samo na obeležavanjima godišnjica, već svakog dana.

 


- Posebno je važno da se sa mladim ljudima razgovara o istorijskom značaju antifašističkih pokreta, ali isto tako i o pojavnim oblicima fašizma danas i borbi protiv njih u današnjem vremenu, jer smo na žalost i u 2011. godini svedoci različitih oblika ekstremizma, koji je u porastu u našoj zemlji – zaključila je potpredsednica Skupštine AP Vojvodine.
Aleksandar Marton, predsednik Skupštine grada Zrenjanina, podsetio je da je 2. oktobra 1944. godine grad oslobođen od fašizma i da je zbog toga ovo jedan od najvažnijih datuma u modernoj istoriji grada.

 


- Tri godine i četiri meseca pre tog dana vladala je ideologija u kojoj je bilo važno samo ime i prezime, a za preko 1.500 naših sugrađana je to bila i smrtna kazna. Na značaj drugog oktobra treba podsećati svakog dana u godini, jer tada jesmo porazili ideju fašizma, ali ne i njegove pojavne oblike. Na žalost, u Srbiji ne postoji potpuna primena zakona koje regulišu ovu oblast i država bi trebala više da učini na tom planu, a na nama je da u Zrenjaninu učinimo sve što je u našoj moći i stalno podsećamo na  Drugi svetski rat, Narodnooslobodilačku borbu, na ljude koji su dali živote za ideju slobode – istakao je predsednik Skupštine grada Zrenjanina, koji je ovom prilikom pohvalio Zrenjaninsku gimnaziju, kao jedinu školu u Srbiji koja je bila dosledna Rezoluciji Saveta Evrope i 27. januara održala čas posvećen žrtvama holokausta, čime je iskazana visoka svest o značaju edukacije mladih o idejama antifašizma.