Otvoren 7. ''Kup tolerancije''

Aleksandar Marton, predsednik Skupštine grada Zrenjanina, otvorio je danas u Zrenjaninu 7. "Kup tolerancije", već tradicionalno sportsko takmičenje sa dodatnim kulturnim sadržajima, u kom učestvuju vojvođanski osnovci i srednjoškolci. Svečanost otvaranja održana je u sali Kulturnog centra Zrenjanina, a sportska takmičenja u okviru regije Zrenjanin odvijaju se u staroj i novoj hali sportova, kao i fiskulturnim salama gradskih srednjih škola.
 
 
 
"Kup tolerancije" odvija se u okviru projekta Vlade Autonomne Pokrajine Vojvodine "Afirmacija multikulturalizma i tolerancije u Vojvodini", pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice, a u organizaciji Saveza za školski sport i olimpijsko vaspitanje Vojvodine. "Kup tolerancije" usmeren je ka ideji jačanja međunacionalnog poverenja kod mladih u Vojvodini i razvijanje vrednosti višeetničkog i višekulturalnog društva  Vojvodine, kao moderne evropske regije. 
 
     
 
U ime odsutnog Mr Deli Andora, pokrajinskog sekretara za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice, pozdravni telegram učesnicima manifestacije pročitala je Zorica Belić, PR Sekretarijata. Deli je poručio mladim sportistima i organizatorima "Kupa tolerancije" da kroz ovu manfestaciju postižemo zajedničke rezultate u oblikovanju najvećih vrednosti i potencijala naše vojvođanske regije – to je, pre svega, zdrava i obrazovana omladina, nadahnuta vrednostima tolerancije, poštovanja različitih kultura, sopstvenog i identiteta svih sunarodnika koji čine Autonomnu pokrajinu Vojvodinu primerom svetske i evropske multikulturne baštine.
 
Otvarajući "Kup tolerancije", predsednik zrenjaninske Skupštine Aleksandar Marton poručio je učesnicima da je ova manifestacija zaista zaživela, ali da u Vojvodini i ne treba puno raditi da bi postojao duh tolerancije i zajedništva.
- Ne treba da bude važno kako se ko zove i preziva, u koju bogomolju ide ili ne ide, nego da je, pre svega, važno ko je kakav čovek. To je Vojvodina, i baš zato je dobro što je pokrajinska administracija pre sedam godina i započela ovu inicijativu. Apelujem na sve koji budu učestvovali u takmičenjima da se bore, da pokažu dobre rezultate, ali oni ne treba da budu primarni, primarna treba da bude ideja dobrosusedskih odnosa i ideja, ponoviću, da je važno ko je kakav čovek – istakao je Aleksandar Marton.  
 
      
 
Milorad Ivković, predsednik Saveza za školski sport i olimpijsko vaspitanje Vojvodine, rekao je da je u ovogodišnjem ciklusu "Kupa tolerancije" učešće uzelo oko 3000 učesnika iz svih vojvođanskih opština i gradova.
- Sport predstavlja najidealniju oblast za druženje, upoznavanje, za fer-plej, i to je ono što veliki broj učenika osnovnih i srednjih škola privlači da učestvuju na ovom Kupu. Na regionalnom takmičenju u Zrenjaninu učestvovaće 270 učenika iz 20 škola sa teritorije Zrenjanina, Kikinde, Žitišta i Sečnja, a na nivou cele Vojvodine više od 3000 učenika sa teritorije 45 gradova i opština i iz oko 130 škola – naveo je Ivković.
 
Ceremoniju svečanog otvaranja svojim su nastupima ulepšali članovi zrenjaninskog Kulturno-umetničkog društva "Pionir" i najmlađe članice Gimnastičko-plesnog kluba "Free dance".  
 
      
 
U četiri popularne sportske discipline - malom fudbalu, stonom tenisu, košarci i odbojci – takmiče se učenici osnovnih i srednjih škola iz nacionalno mešovitih vojvođanskih sredina. Organizovano po kup sistemu, kroz sedam kvalifikacionih regionalnih i finalno, takmičenje će se odvijati u sedam opština i gradova širom Pokrajine: Zrenjaninu, Pančevu, Bačkoj Topoli, Subotici, Novom Sadu, Somboru, dok je finalno takmičenje zakazano za 11. i 12. novembar u Sremskoj Mitrovici.   
 
Finalisti u svim disciplinama na "Kupu tolerancije" dobiće diplome i medalje, njihove škole sportske rekvizite i novčane nagrade, dok će pobednici, uz osvojeni pehar, zajedno otići i na nagradno putovanje po Evropi.