Plakatima protiv nasilja nad ženama

Aleksandar Marton, predsednik Skupštine grada Zrenjanina, Vesna Šijački, direktorka Zavoda za ravnopravnost polova iz Novog Sada i Ankica Dostanić, direktorka Kulturnog centra Zrenjanina, otvorili su sinoć u holu KC Zrenjanina izložbu "Plakatima protiv nasilja nad ženama", u sklopu koje je izloženo 19 plakata na temu borbe protiv nasilja nad ženama. 
 
      
 
Vesna Šijački, direktorka Zavoda objasnila je da je ova ustanova krajem prošle godine raspisala konkurs i pozvala studente i studentkinje Odseka za likovne umetnosti sa Katedre za grafičke komunikacije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i Filozofskog fakulteta sa Odseka za medijske studije da se aktivno uključe u kampanju "16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja".
- Studenti su svoje ideje i poruke o neophodnosti borbe protiv ovog oblika nasilja izrazili u formi plakata, odnosno medijskog proizvoda. Cilj je da mladi likovni stvaraoci; dizajneri i dizajnerke, odnosno budući novinari i novinarke svojim društvenim angažovanjem postanu ključni akteri i doprinesu vidljivosti ovog društvenog problema. Posle Pančeva i Rume, Zrenjanin je treći grad u kome izložba gostuje, a nakon njega, seli se u Bečej, Kikindu i Suboticu i, na kraju, u Novi Sad, gde će od 25. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, do 10. decembra, kada je Međunarodni dan ljudskih prava, biti postavljena u centru grada – rekla je na otvaranju izložbe Vesna Šijački, dodajući da izložbu prati i šest radijskih paketa, čiji su autori studenti i studentkinje žurnalistike, i koje tokom sedam dana, koliko traje postavka, emituju lokalne radio stanice u gradovima koji su domaćini.
 
 
Predsednik Skupštine grada Zrenjanina istakao je da su ovakvi događaji prilika da se prenese poruka i glasno kaže mišljenje o neophodnosti prevencije nasilja u društvu.
- Na žalost, nasilja je uvek bilo i ima ga i sada. Dobro je što se u poslednjih deset godina o tome otvorenije i aktivnije govori, a institucije su napokon počele da deluju preventivno, a kad do takve situacije i dođe počiniocu sledi sve strožija sankcija. Moje mišljenje je da bi trebalo edukovati pre svega mlade ljude, kojima treba jasno poručiti da se nasiljem ništa ne postiže i da, bez obzira na razlike, sve može da se reši razgovorom – zaključio je Aleksandar Marton, koji je ovom prilikom pozvao sve Zrenjaninke i Zrenjanince da posete izložbu u holu Kulturnog centra Zrenjanina. 
 
 
Kampanja "16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja" se svake godine obeležava širom sveta, kako bi se različitim aktivnostima na lokalnom, nacionalnom i globalnom nivou ukazalo na problem nasilja nad ženama, kao najrasprostranjenijem vidu kršenja ljudskih prava.