Poseta Dečijem odeljenju Gradske biblioteke

Predsednik Skupštine grada Zrenjanina, Aleksandar Marton, obišao je danas Dečije odeljenje zrenjaninske Gradske narodne biblioteke "Žarko Zrenjanin", gde je sa direktorom, Vladimirom Vasiljevim, razgovarao o radu ove ustanove i njenom aktivnom učešću u Dečijoj nedelji. 
 
      
 
Vladimir Vasiljev je podsetio da se ovogodišnja manifestacija, deseta po redu, organizuje u saradnji sa Predškolskom ustanovom Zrenjanina i da u njoj učestvuju svi vrtići grada.
- Deca se takmiče u velikom kvizu koji se zove: "Koliko poznajem bajke i basne". Kvalifikacije su bile u ponedeljak, utorak i sredu, a u petak je veliko finale. Pobednici će dobiti nagrade iz našeg izdavaštva i na ovaj način se deca predškolskog uzrasta navikavaju na čitanje i kroz zabavu pokazuju svoje znanje, što je dalje motivacija da i dalje rade na sebi i budu spremniji za obaveze koje ih očekuju u prvom razredu osnovne škole – istakao je direktor Gradske narodne biblioteke "Žarko Zrenjanin", dodajući da se tokom Dečije nedelje i đaci prvaci svečano upisuju u Biblioteku, nakon čega ih bibliotekari, kroz turu, upoznaju sa njenim radom, čime ona postaje mesto koje je pristupačnije za njih, a rezultat je sve veći broj čitalaca.   
 
 
Predsednik zrenjaninske Skupštine, Aleksandar Marton, ocenio je da je budućnost najmlađih najvažnija Gradu, te da upravo Biblioteka ima veoma značajnu ulogu u njihovom odrastanju.
- Dečije odeljenje je svakako posebno za sve nas koji smo od malih nogu dolazili ovde i čitali svoje prve knjige, a veliki je uspeh što je ova ustanova kulture uspela u međuvremenu da sačuva, ali i obogati svoj fond, kao i da organizuje velik broj drugih aktivnosti, jer to znači i da će naši naslednici imati širok izbor mogućnosti da steknu nova znanja. Zbog toga bih ovu priliku iskoristio i da pohvalim kolektiv Gradske narodne biblioteke "Žarko Zrenjanin", a isto tako i sve mlade čitaoce Zrenjanina – zaključio je predsednik Skupštine grada Zrenjanina. 
 
 
Svake godine, prve nedelje oktobra u svetu se obeležava Dečja nedelja. U saradnji sa Predškolskom ustanovom Zrenjanin, Gradska narodna biblioteka "Žarko Zrenjanin" svakog oktobra, u okviru Dečje nedelje, organizuje Kviz znanja za predškolce. Cilj organizovanja ovakve vrste programa jeste promovisanje knjige i čitanja, kao i namera da se kroz igru i druženje uvidi koliko učesnici poznaju dečju književnost, svet koji ih okružuje, koliko su spremni da pomognu drugom i da razviju pozitivne odnose u društvu. U kvizu znanja koji se održava na Dečijem odejenju 3. do 7. oktobra učestvuju predškolci iz deset zrenjaninskih vrtića: Dečija radost, Poletarac, Cvrčak, Čika Jova Zmaj,  Kolibri, Vila, Bambi, Sunčica, Biberče i Cvrčak. Veliko finale kviza održaće su u petak, 7.oktobra u 10 časova.