Prijem za Valeriju Jovanov, najboljeg školskog bibliotekara Srbije

Gradonačelnik Zrenjanina dr Mileta Mihajlov priredio je danas prijem u Gradskoj kući za Valeriju Jovanov, ovogodišnju dobitnicu Nagrade "Mina Karadžić", za najboljeg bibliotekara u svim osnovnim školama u Srbiji, koju dodeljuje Društvo školskih bibliotekara Srbije. Valerija Jovanov radi u školskoj biblioteci 25 godina  -  poslednjih godina u tri mesta: u matičnoj školi "Sonja Marinković" u Zrenjaninu, i u njenim organizacionim jedinicama u Mihajlovu i u Lukinom Selu. U oba sela  Valerija putuje autobusom i čitaocima nosi knjige kojih tamo nema, kako za učenike, tako i za meštane. U protekloj 2010. godini izdala je blizu 5.300 knjiga i publikacija, a bibliotečkih članova ima 364.
 
- Trudim se da podstičem ljubav dece prema knjizi, jer čitanje uspostavlja radne navike, što je osnova za sistemski rad – rekla je Valerija Jovanov, primajući čestitke. Današnjem prijemu prisustvovali su i Vladimir Vasiljev, direktor Gradske Narodne biblioteke "Žarko Zrenjanin", Dušica Mandić, rukovodilac matičnog odeljenja Biblioteke, Gizela Katona Debreceni, direktorka Osnovne škole "Sonja Marinković", kao i Zorica Denda, pomoćnik gradonačelnika za društvene delatnosti.
 
 
Kako je istakao Vladimir Vasiljev, priznanje najboljeg bibliotekara već treću godinu za redom osvajaju bibliotekari matičnog odeljenja zrenjaninske Gradske biblioteke, što ne može biti slučajno, već je rezultat savesnog i predanog rada. Prema rečima Dušice Mandić, Gradska narodna biblioteka "Žarko Zrenjanin" je matična za 96 školskih i specijalnih biblioteka, i svake godine otvara i po jednu novu. - Mi smo servis i prva adresa za sve te biblioteke za stručne poslove, a i za probleme sa kojima se suočavaju u radu. Rezultati su vidljivi, potvrđuju ih i nagrade – istakla je Dušica Mandić.
 
Gradonačelnik dr Mileta Mihajlov je obećao pomoć Grada u stvaranju boljih uslova za rad biblioteka, a Osnovnoj školi "Sonja Marinković" i poklon za osvojenu nagradu - klima uređaj za učionicu u kojoj se biblioteka nalazi.