Priznanje Bjelogrliću za najbolji medijski prilog u oblasti lokalne samouprave

U beogradskom "Medija centru" u utorak, 25. oktobra, dodeljene su nagrade za najbolji medijski prilog u oblasti lokalne samouprave novinarima lokalnih i nacionalnih medija koji su pobedili na konkursu u organizaciji Saveta Evrope i Stalne konferencije gradova i opština. Među nagrađenima je i novinar lista "Zrenjanin" Aleksandar Bjelogrlić, koji je priznanje dobio za prilog pod naslovom "Decentralizacija između želja i mogućnosti", objavljen aprila ove godine.
 
U kategoriji za najbolji nacionalni štampani prilog nagrađeni su Ivana Pavlović za tekst "Izborne varošarije" (Ekonomist magazin) i Nenad Kovačević za tekst objavljen u „Novom magazinu” pod nazivom "Ušuškani u hladovini tranzicije". Slađana Gluščević iz lista "Dnevnik" nagrađena je u kategoriji za najbolji lokalni štampani prilog. Žiri je u kategoriji nacionalnog elektronskog priloga za najbolji proglasio serijal "Ogledalo vlasti" autorki Jelene Aleksić i Sandre Mandić sa televizije B92. Za najbolji lokalni elektronski prilog proglašena je emisija "Nisam lopov" Olivere Sašek Radulović, emitovan na Niškoj televiziji.
 
 
Stručni žiri, koji je među više od 60 pristiglih radova izabrao sedam najboljih, činili su glavni i odgovorni urednik "Blica" Veselin Simonović, urednica Dnevnika na Radiju B92 Biljana Vujasinović, novinarka RTS-a Nada Vasiljević, glavni i odgovorni urednik agencije "Beta" Ivan Cvejić i Zoran Baranac, izvršni producent informativnog programa televizije "Prva".
 
Prema rečima Adriana Martinsa, zamenika šefa delegacije Evropske unije u Srbiji, konkurs je deo programa "Jačanje lokalne samouprave" čiji je cilj pružanje pomoći centralnim i lokalnim vlastima u Srbiji radi uspostavljanja efikasnijeg sistema lokalne samouprave. Autori najboljih priloga nagrađeni su studijskom posetom Strazburu i Parizu, od 14. do 18. novembra, gde će posetiti medijske kuće i institucije Evropske unije.