Zasedala Skupština grada - izabrani novi odbornici, smena u ''Apoteci'' Zrenjanin

Umesto Đorđa Radua i Erke Viljačik (DS) u odborničke klupe vratli su se Jelena Kovačić i Srđan Đorđević, članovi Lige socijaldemokrata Vojvodine, dok je umesto nedavno preminulog Mladinka Đurića za odbornika izabran nekadašnji predsednik SO Zrenjanin, sada pomoćnik pokrajinskog sekretara za energetiku i mineralne sirovine, Milan Čežek, član Demokratske stranke. Broj odbornika iz redova DS smanjen je ovim na 23, dok je članova LSV sada u Skupštini 11. Kovačićevoj i Đorđeviću, nekadašnjim odbornicima iz G17 plus koji su, po prelasku u LSV, na osnovu potpisanih blanko-ostavki, izgubili mesta odbornika, odlukom Ustavnog suda Republike Srbije mandati su vraćeni, pa je i Skupština grada bila u obavezi da to verifikuje. 
 
Ovim promenama u sastavu Skupštine grada Zrenjanina obeležen je početak današnje 36. sednice, na kojoj je, pred odbornicima, bio dnevni red sa 61 tačkom. Odlukama skupštinske većine, dnevni red dopunjen je sa još devet tačaka. Jedna od njih bila je i predlog za smenu direktorke javne ustanove "Apoteka" Zrenjanin Edit Hodi Fuks, koji je zatražio član Komisije za personalna pitanja Skupštine grada Dragan Nedeljkov, a prihvatila većina odbornika. Umesto nje, za vd direktora "Apoteke" Zrenjanin izabrana je Zorica Kovačević, dipl. farmaceut, zaposlena u ovoj ustanovi.
 
Predlog za ovu smenu izazvao je diskusiju i raspravu u kojoj je učestvovalo više odbornika. Posebno je odbornicima opozicije zasmetalo navedeno obrazloženje o smeni direktorke u kom je apostrofiran član 135. Zakona o zdravstvenoj zaštiti, odnosno mogućnost da direktor bude razrešen pre isteka mandata ako "nestručnim, nepravilnim i nesavesnim radom proizrokuje veću štetu zdravstvenoj ustanovi ili tako zanemaruje ili nesavesno izvršava svoje obaveze da su nastale ili mogu nastati veće smetnje u radu Zdravstvene ustanove". Kako je obrazložio predsednik odborničke grupe Demokratske stranke i predsednik Komisije za personalna pitanja Skupštine grada, Boško Kojčić, smena je inicirana zbog zadržavanja na računu "Apoteke" finansijskih sredstava u iznosu od 14 miliona dinara, čime su one obuhvaćene budžetskim rebalansom, te im je umanjena vrednost.
 
Direktorka Hodi Fuks je, međutim, za govornicom izrazila iznenađenje zbog zahteva za smenom, jer je, prema njenim rečima, "Apoteka" radila uspešno, i finansijske kontrole nisu otkrile nikakve nepravilnosti u poslovanju. Kao pravi razlog za smenu, ona je za skupštinskom govornicom navela da je na nju vršen pritisak da posluje sa jednim novosadskim preduzećem za promet i distribuciju farmaceustkih proizvoda, što bi bilo na štetu "Apoteke" i što ona nije želela da prihvati. Nakon glasanja koje je usledilo, većinom glasova prisutnih odbornika Edita Hodi Fuks razrešena je dužnosti direktora. 
 
Skupština je usvojila Predlog  Odluke o izmenama i dopunama Odluke o budžetu grada Zrenjanina za 2011. godinu, čime je izglasan drugi ovogodišnji rebalans, a predviđeni prihodi i rashodi povećani sa 6.833.655.000 na 7.072.200.000 dinara, ili za 3,5%. U skladu s ovom odlukom, usvojene su i izmene i dopune programa poslovanja i rada javnih preduzeća i ustanova koje se finansiraju iz budžeta. Najviše diskusije su, kao što se i očekivalo, izazvali predlozi zaključaka o usvajanju izmena i dopuna programa poslovanja JP "Direkcija za igradnju grada", JKP "Vodovod i kanalizacija" i JKP "Pijace i parkinzi", a predlozi su usvojeni većinom glasova prisutnih odbornika.
 
Utvrđen je Predlog Odluke o uvođenju samodoprinosa na teritoriji Mesne zajednice ''Botoš'' Botoš za period od 01.01.2012. do 31.12.2016. godine, kao i Odluke o raspisivanju referenduma o uvođenju samodoprinosa. Imenovana je i Komisija za sprovođenje ovog referenduma. Ove tačke dnevnog reda inicirale su diskusiju u kojoj se raspravljalo ne samo o konkretnom samodoprinosu, već i o načinu funkcionisanja mesnih zajednica, a najviše je bilo reči o radu skupštinskog Odbora za saradnju s mesnim zajednicana.  
 
Usvojene su i dve odluke iz komunalnih oblasti - Odluka o izmenama Odluke o parkiranju vozila i Odluka o izmeni i dopuni Odluke o uređivanju građevinskog zemljišta i kriterijumima i merilima za utvrđivanje visine naknade za uređivanje građevinskog zemljišta na teritoriji grada Zrenjanina.
 
Jednoglasno je prihvaćen predlog iniciran od strane Srpske radikalne stranke, potom formulisan u Zaključak, kojim se obavezuje Gradska uprava Zrenjanin da za narednu sednicu Skupštine grada predloži način i mogućnost finansijske podrške iz budžeta određenim kategorijama stanovništva.
 
Odlukom Skupštine promenjeni su i nazivi dve ulice u Zrenjaninu, pa će se ubuduće ulica ''Berbersko ciglana'' (četvrti red) zvati ''Vojvode Stevana Šupljikca'', dok je Bulevar Oslobođenja postao Bulevar Milutina Milankovića. 
 
Na današnjoj sednici Skupštine grada došlo je i do smene direktora NP ''Toša Jovanović'', pa je tako, umesto dosadašnjeg v.d. direktora Tatjane Paskaš, na njeno mesto izabrana Ivana Kukolj Solarov, dosadašnji pomoćnik direktora.
 
S obzirom na potrebu za smenom pojedinih članova školskih odbora, koja nastaje početkom svake školske godine, poslednji deo današnje sednice protekao je u znaku ovih kadrovskih rešenja.  
 
Skupštini se tokom sednice obratila i aktivistkinja nevladinog sektora Ivana Branković i predstavila projekat "Dobro drvo", pokrenut s ciljem da svaki stanovnik Zrenjanina ima, odnosno pokloni gradu jedno drvo i zasadi ga na lokacijama određenim od strane stručnih službi Gradske uprave, "Direkcije za izgradnju grada" i "Čistoće i zelenila". Ona je iskoristila priliku i da pozove odbornike Skupštine grada da ličnim primerom daju podršku akciji time što će učestvovati u formiranju "Aleje vrba" i posaditi po jednu mladicu ovog drveta na određenim mestima duž obale Begeja.
 
Današnje zasedanje Skupštine grada okončano je delom zatvorenim za javnost, u kom je bilo reči o pitanjima vezanim za odbranu i bezbednost Grada Zrenjanina.