Zrenjanin u borbi protiv korupcije

U Zrenjaninu je danas počeo sa radom Lokalni antikorupcijski forum (LAF), telo koje će raditi na realizaciji mera i aktivnosti definnisanim Lokalnim planom za borbu protiv korupcije grada Zrenjanina.
Poželevši uspeh u radu ljudima angažovanim u LAF-u, gradonačelnik dr Mileta Mihajlov rekao je da je Zrenjanin prvi grad u Srbiji koji je prepoznao značaj ovog projekta kada je doneo Lokalni plan za borbu protiv korupcije.

 


Dane Mašić, koordinator LAF-a podseća da je taj plan usvojen decembra prošle godine na sednici Skupštine grada, a njegov cilj jeste uspostavljanje održivog modela u borbi protiv korupcije, odnosno izgradnja antikorupcijske infrastrukture i povećanje kapaciteta lokalne samouprave za borbu protiv korupcije.
-Plan za borbu protiv korupcije sadrži i posebne i neposredne mere koje će konkretno raditi LAF, neke od mera koje će biti interesantne građanima, a to je uključivanje građana u javne institucijeGrada, kontrola budžeta, kontrola javnih nabavki, kao i uključivanje građana u kreiranje budžeta, debate i slično - rekao je Mašić.
Zoran Gavrilović, direktor programa "Društvo protiv korupcije", Biroa za društvena istraživanja, kazao je danas da nije dovoljno samo doneti zakone, već da je potrebno  da se društvo uključi u praćenje i realizaciju aktivnosti borbe protiv korupcije.

 


Bojana Smartek iz Agencije za borbu protiv korupcije istakla je da su ovakve kancelarije izuzetno važne s obzirom da ljudi u lokalu najbolje znaju postojeće probleme u svojim sredinama.
Projekat izrade Lokalnih planova za borbu protiv korupcije u Zrenjaninu Biro za društvena istraživanja (BIRODI), uz finansijsku podršku američke Agencije za međunarodni razvoj (USAID) i Instituta za održive zajednice Beograd (ISC).
Jednogodišnji projekat u Zrenajninu se realizuje uz podršku Zrenjaninskog edukativnog centra  koji je koordinirao aktivnosti na lokalnom nivou.
U kancelariji LAF-a angažovano je šestoro ljudi, a nalazi se u prizemlju zgrade Narodnog pozorišta "Toša Jovanović"