Položen kamen temeljac za novu fiskulturnu salu u Aradcu

Predsednik Vlade Vojvodine dr Bojan Pajtić i gradonačelnik Zrenjanina dr Mileta Mihajlov položili su danas kamen temeljac za novu fiskulturnu salu u Osnovnoj školi "Bratstvo" u Aradcu čime će biti rešen dugogodišnji problem, jer je sala u kojoj su se unazad tridesetak godina odvijali časovi fizičkog vaspitanja bila neadekvatna.
Predsednik Pajtić je tom prilikom istakao da je Vlada Vojvodine u protekle četiri godine u Zrenjanin investirala preko dve milijarde dinara, a da je, kako kaže, lavovski deo tih sredstava usmeren u sela, i to u vodovodne, kanalizacione, putne mreže, ali i ovakve objekte poput sportske hale u Aradcu.

 


- Mi smo investirali u preko tri stotine naseljenih mesta, tako da gotovo inema sela u kojem se nije našla neka značajna investicija ili ona koja poboljšava standard življenja meštana u tim naseljima i koja ne služi za privlačenje investitora. Mi jesmo ruralni razvoj doživeli tako da svako naseljeno mesto u Vojvodini treba da dobije priliku da se razvija – rekao je Pajtić.
On je ukazao da se od mladih ljudi i dece ne može tražiti da ostanu u selima ukoliko im se ne stvore elementarni uslovi da odrastaju zdravo, da se bave sportom i imaju uslove da se leče, kao i uslove za rad.
-Ove sale su po pravilu multifunkcionalne, služe ne samo za sportska dešavanja već i za razne priredbe i kulturne manifestacije i praktično ožive celo naseljeno mesto – dodao je Pajtić.

 


Gradonačelnik Mihajlov je ukazao da svaka četvrta škola u Gradu Zrenjaninu nema adekvatne uslove za odvijanje nastave fizičkog vaspitanja, ali da se u ovu godinu krenulo u akciju poboljšanja tih uslova.
- Sada smo krenuli gradnju fiskulturne sale u Aradcu, a predstoji nam i gradnja sale u Mihajlovu. Ova sala se u Aradcu očekuje punih trideset godina, deca su do sada radila fiskulturu u neadekvatnim uslovima i napolju na školskom terenu. Očekujemo da sala bude završena u naredna tri do četiri meseca, a ukoliko nam to vremenski uslovi dozvole krenućemo aktivno sa gradnjom. Nadam se da će učenici narednu školsku godinu nastavu fizičkog vaspitanja imati u novoj fiskulturnoj Sali – rekao je gradonačelnik Mihajlov napominjući da je za salu u Aradcu Grad Zrenjanin izdvojio 27 miliona dinara.
Direktor aradačke škole, Dragan Valeri takođe ukazuje da su deca u poslednjih desetak godina fizičko radila na terenu ili u zgradi koja je izgrađena početkom 20. veka, potpuno neuslovnoj od svega 50 kvadratnih metara.
- Uslovi su bili nehumani, ali, evo, doživeli su i naši učenici da dobiju fiskulturnu salu – rekao je on.