Gradske studentske stipendije više od republičkih

Povodom tvrdnji iznetih u javnosti da je Grad Zrenjanin ukinuo stipendije za studente, kabinet gradonačelnika oglasio se sledećim saopštenjem:
 
"Studenti koji konkurišu za stipendije iz budžeta Grada Zrenjanina obavešteni su blagovremeno da, zbog promene Zakona o učeničkom i studentskom standardu (član 10 i član 11), kojim se reguliše ovo pitanje, ne mogu da ostvare pravo i na stipendiju iz Grada i iz Republike. Ova izmena propisa, doneta u cilju racionalizacije budžetskih sredstava kako na republičkom tako i na lokalnom nivou, razlog je zbog kojeg studenti, ubuduće, moraju da se opredele koju će stipendiju dobijati.
Grad Zrenjanin je za stipendiranje najboljih studenata ovog grada izdvojio 12 miliona dinara u budžetu.
Prema Pravilniku o dodeli sredstava učenicima srednjih škola i studentima sa teritorije grada Zrenjanina za postignute rezultate rada, mesečni iznos stipendije za studente je 8.600 dinara a za učenike srednjih škola 4.000 dinara.
U ovom trenutku, stipendija Grada Zrenjanina je viša od stipendije koju dodeljuje Republika Srbija i studenti imaju pravo da se opredele koju će stipendiju primati, ukoliko ispunjavaju kriterijume.
Grad Zrenjanin će, prema pomenutom Pravilniku, ove godine stipendirati 100 studenata i 10 učenika srednjih škola. Planirano je da studentske stipendije budu podeljene u devet mesečnih rata bez kašnjenja."