Istorija kroz fotografiju

U organizaciji Arhiva fotografija, organizacije koja se bavi istraživanjem i promocijom fotografije kao kulturnog nasleđa, danas je u izložbenom salonu Istorijskog arhiva Zrenjanina održana promocija jedinstvene baze fotografija, kojom će se omogućiti sakupljanje i digitalizacija istorijski važnih ilustracija iz istorije Banata. 
 
 
     
 
- Briga o fotografskom nasleđu je briga o našoj kulturnoj istoriji. Naša zemlja ima bogatu istoriju fotografije, a veliki broj fotografija se čuva u različitim zbirkama i u privatnom posedu. Digitalizovane i stručno obrađene postojeće fotografske kolekcije postavljene na internet čine ovu građu javnom i lako dostupnom kako stručnoj, tako i široj javnosti. Naša baza stručno obrađenih fotografija omogućava ozbiljno i temeljno istraživanje istorije gradova, arhitekture, kostima, običaja i multietničnosti regiona. Možda ćemo bolje upoznati pretke, drugačije sagledati istoriju ovih prostora, možda oživeti uspomene – rekao je Nemanja Delja, diplomirani fotograf – master iz Arhiva fotografija, koji je podsetio da je ova organizacija tokom prošle godine, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje i grada Zrenjanina, realizovala prvu fazu svog dugoročnog projekta, odnosno digitalizaciju fotografske građe iz 19. i prve polovine 20. veka i sakupljanje relevantnih podataka koji se nalaze u ustanovama kulture i privatnim kolekcijama.
 
      
 
Sakupljena građa je postavljena u jedinstvenu, javnu bazu podataka na internet stranici:  www.arhivfotografije.com , a na taj način je, kako je Delja istakao, stvorena osnova za razvijanje saradnje između organizacija i ustanova iz oblasti kulture, vladinog i nevladinog sektora, privatnih kolekcionara i šire javnosti.
 
 
Uručene su i zahvalnice svima koji su pomogli realizaciju ovog projekta, a u ime Grada Zrenjanina priznanje je primio Aleksandar Marton, predsednik Skupštine grada Zrenjanina. On je ovom prilikom zahvalio mladom timu naučnika, koji su pokrenuli inicijativu da se kroz digitalizaciju starih fotografija oživi istorija i na taj način sačuva od zaborava.