''Vitezovi'' iz Kleka - promocija sportskih i ljudskih kvaliteta

Aleksandar Marton, predsednik Skupštine grada Zrenjanina, zajedno sa mr Vojislavom Matićem, članom Gradskog veća grada Zrenjanina, zaduženim za resor sporta i Srđanom Bogaroškim, generalnim sekretarom Sportskog saveza grada Zrenjanina, prisustvovao je danas treningu Kluba američkog fudbala "Vitezovi" iz Kleka, na Vojnom igralištu u zrenjaninskom naselju "Mala Amerika". Cilj ove posete bio je ne samo razgovor o mogućnostima promovisanja američkog fudbala među mladima u Zrenjaninu, već i promovisanje pravih sportskih i ljudskih kvaliteta, na primeru kapitena ekipe "Vitezovi" i reprezentacije Srbije u ovom sportu, Igora Vukoja.
 
     
 
Ovaj uzorni sportista diplomirani je student Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu i budući doktor nauka, a na "tradicionalno" pitanje mogu li sport i nauka zajedno, odgovara da mu je sport pomogao pri studiranju, ali i obrnuto.
- Uspeh leži u dobroj organizaciji, rasporedu vremena i želji da pružim maksimum na oba polja. Trudio sam se da pružim maksimum na treninzima, kako bih imao više vremena da se posvetim nauci, a takođe sport mi je predstavljao relaksaciju nakon učenja i u mom slučaju jedno bez drugog i nije moglo da ide – ističe Vukoje, koji sprema doktorsku disertaciju iz oblasti ekologije i sa svojim saigračima uporedo se takmiči na dva fronta – u državnom prvenstvu i Centralno-evropskoj ligi, zajedno s ekipama iz Mađarske i Slovačke.  
 
 
- Sa "Vitezovima" sam osvojio prvenstvo države, kapiten sam reprezentacije, bio sam nekoliko puta proglašavan za najboljeg igrača prvenstva i tri puta najbolji strelac. Prethodnu sezonu proveo sam igrajući u Istanbulu, a sada sam ponovo u matičnom klubu, u kom imamo oko 40 registrovanih igrača. Šaljemo dobru poruku mladima da se bave sportom i viteškim nadmetanjem, ali pre svega, da im škola i sticanje znanja budu na prvom mestu – ističe Igor Vukoje.
 
Predsednik zrenjaninske Skupštine Aleksandar Marton i njegovi saradnici obukli su, za ovu priliku, dres "Vitezova" i priključili se treningu, kako bi ličnim primerom doprineli promovisanju ovog sporta, ali i pozvali mlade da se ugledaju na kapitena Vukoja.
-  Nažalost, u godinama kada imamo, realno, dosta problema s delikventnim ponašanjem, vidimo da ima momaka koji se bore za boje dresa svog kluba, ali i za boje grada. Svaki uspešan sportski kolektiv jeste ambasador ovoga grada i ja želim da ih podržim u nastojanjima da postignu što bolje rezultate. Zrenjanin je jedan od centara američkog fudbala, sporta koji još nije dovoljno afirmisan, pa je ovo prilika da što više mladih  počne da se bavi ovim sportom, ali i pođe stopama kapitena Vukoja, uspešnog sportiste i mladog naučnika – kaže Aleksandar Marton. 
 
      
 
Uspeh "Vitezova", iako kluba s tradicijom od svega sedam godina, ide u prilog konstataciji da, među gradovima slične veličine u našoj zemlji, Zrenjanin prednjači po broju sportskih kolektiva i disciplina, što potvrđuje i član Gradskog veća mr Vojislav Matić.
- U velikoj porodici Sportskog saveza imamo 161. člana, u više od 50 sportskih grana. Neki klubovi imaju tradiciju dužu od stotinu godina, neki su, poput "Vitezova", tek u začetku, međutim i za to kratko vreme postojanja oni su postigli izuzetne sportske rezultate. Bili su državni prvaci u obe konkurencije, sa i bez opreme, a ono što je najvažnije je da su pojedinci, talentovani sportisti ovog kluba, ujedno i članovi reprezentacije. Kapiten Vukoje primer je ne samo uzornog sportiste, već i uspešnog našeg sugrađanina, koji je i doktorsku disertaciju posvetio istraživanju voda srednjeg Banata, dakle dajući doprinos svom gradu i na polju nauke – istakao je Matić tokom današnje posete Klubu američkog kluba "Vitezovi".