"Evropsko selo" u centru Zrenjanina

U centru grada danas je održana nesvakidašnja manifestacija pod nazivom "Evropsko selo" u kojoj su učestvovali učnici svih zrenjaninskih škola predstavljajući po jednu ili dve zemlje, članice Evropske unije najkarakterističnijim pesmama, igrama i hranom na bini i štandovima.  Način predstavljanja države, preko kulture, istorije, nacionalnih obeležja, igara, jela, sporta i turističkih atrakcija, prepušteno je inspiraciji i mašti svake škole.
 
     
 
Saglasnost da podrži projekat "Evropsko selo" izrazio je nedavno, u dogovoru sa predstavnicima osnovnih škola i Grad Zrenjanin, a učesnike ja danas pozdravio gradonačelnik Zrenjanina dr Mileta Mihajlov.
- Danas smo, ovde na centralnom platou našeg grada, osnovali jedno imaginarno evropsko selo čiji je cilj da nam svima približi različite narode Evrope, njihove običaje, kulturu, navike. 
Moja najveća satisfakcija danas je to što su nosioci ovog projekta naši mladi sugrađani, osnovci iz svih zrenjaninskih osnovnih škola. Oni će vam predstaviti kulturu, istoriju, nacionalna obeležja, turističke atrakciije, 27 evropskih zemalja. I to je ono što je najvažnije i najlepše u ovoj akciji. Upravo to što nam o Evropi danas pričaju oni najmlađi, među kojima ima mnogo onih koji nijednu evropsku zemlju dosada nisu videli. Ovo što rade plod je njihovog truda da upoznaju svoje evropske komšije, da pokažu znanje, da pokažu da su, zahvaljujući radu njihovih nastavnika i učitelja, i oni deo jedne evropske porodice. 
Za nas kao društvo jako je važno da najmalađi odrastaju negujući osećanje pripadnosti Evropi kako bi, jednog dana kada Srbija bude punopravni član Evropske unije, oni bili Evropljani „od iskustva“. Ako smo mi stariji imali lošu sreću i propustili mnoge šanse od osamdesetih naovamo, to nikako ne smemo dozvoliti svojoj deci. Oni ne smeju biti uskraćeni za osećanje pripadnosti Evropi – rekao je Mihajlov zahvalivši se organizatorima, učiteljima i nastavnicima osnovnih škola koje su podržale ovu akciju. 
 
 
    
 
On je, u ime Grada, koji će, kako je naveo, uvek podržati akcije koje edukuju mlade i otvaraju im nove vidike, pozdravio i sve predstavnike stranih ambasada koje su tim povodom došli u naš Grad, a za koje je nakon svečanog otvaranja sela organizovan i prijem u Plavom salonu Gradske kuće.
Inače, inicijativa o organizaciji ovog događaja potekla je od nastavničkog veća Osnovne škole "Mladost" iz Tomaševca, a direktor te ustanove Slobodan Rakić kaže da je pokretač projekta činjenica da 75 odsto mladih ljudi nije imalo prilike da putuje u zemlje članice Evrospke unije.
- Razmišljali smo i osmislili način na koji ćemonašim najmlađima, ali i onim starijim sugrađanima približiti običaje, navike, jezik, bogatstva i značajne zanimljivosti zemalja članica EU. Na jednom mestu našli su se predstavnici više evropskih država, a ideja je da se svaki naš sugrađanin prošeta tim evropskim selom i upozna se sa trudom i umećem koje su škole uložile kako bi nam što autentičnije predstavile svoje izabrane države – rekao je Rakić.