Poseta Lukinom Selu

Danas su Aleksandar Marton, predsednik Skupštine grada i Tibor Vaš, član Gradskog veća, obišli najmanje selo na teritoriji grada Zrenjanina. Prema poslednjem popisu stanovništva, u ovom selu živi svega 495 stanovnika. Nakon izgradnje puta do Mužlje, Lukino Selo je postalo skoro predgrađe, kako je izjavio predsednik Skupštine grada, a to uključuje specifične probleme i za njihovo rešavanje neophodna je podrška lokalne samouprave.

 

 

Razlog današnje posete bilo je osnivanje novog Saveta mesne zajednice pre mesec dana. Prvi put je žena, Eržebet Bakai Sas, predsedavajuća Savetom. Obavestila je Martona o njihovim ključnim trenutnim problemima i mogućim rešenjima.

 

Prema predsedniku skupštine Aleksandru Martonu, najvažnije pitanje za sve, a to je trebalo učiniti još 2011. godine, jeste obnova nekoliko glavnih ulica ovog sela. Kako je izvešteno, radovi koji su zaustavljeni trebalo bi da se ponovo pokrenu i završe. Većina stanovništva se bavi proizvodnjom i povrćem. Takođe je tim ljudima potrebna podrška u obrazovanju kroz obuke iz njihove interesne oblasti. Za mala sela, kao što su Lukino Selo, Mihajlovo ili Jankov Most, mnogo je teže rešiti probleme nego za veća, kao što su Elemir ili Melenci, koji imaju oko 4-5 hiljada stanovnika.

 

     

 

Postoji još nekoliko pitanja kojima je trebalo da se pozabave, kako je rekla predsedavajuća Saveta, Eržebet Bakai Sas, poput kapele na groblju, stolarije na zgradi Doma kulture, dvojezičnih informativnih znakova, pošto je većina stanovništva mađarsko.

 

Teško je rešiti probleme bez finansijskih sredstava, tako da se Savet više okreće grantovima i pozivima za finansijsku podršku, nego samofinansiranju, jer je to malo selo.