Zrenjanin dobija Reciklažni centar

U Multimedijalnoj Sali danas je potpisan Ugovor o o izgradnji reciklažnog centra u Zrenjaninu. Ugovor su u prisustvu ministra životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja , Olivera Dulića i gradonačelnika Zrenajnina dr Milete Mihajlova, potpisali direktorka zrenjaninskog preduzeća "Čistoća i zelenilo" i direktor preduzeća "Ratko Mitrović Dedinje" koje će izvoditi radove.
 
 
Ugovor je vredan 56 miliona dinara, od toga je ministarstvo obezbedilo 27 miliona, dok Grad učestvuje sa 29 miliona dinara.
Gradonačelnik Mihajlov je istakao da Grad Zrenjanin često aplicira na konkurse za sredstva Ministarstva za zaštitu životne sredine i da je ovo jedan od rezultata tog rada.
-Danas počinjemo radove na izgradnji Reciklažnog centra i praktično privodimo kraju radove na sanaciji deponije. To smo obećali građanima pre godinu dana i to smo učinili. Više građani neće osećati one neprijatne mirise, neće biti paljenja deponije kao što je to bilo do sada. Rešili smo jedan veliki ekološki problem u Zrenajninu – rekao je gradonačelnik.
Ministar Dulić kaže da će današnjim potpisivanjem ugovora Zrenjanin u narednih pedeset dana dobiti moderan Reciklažni centar u kojem će se godišnje pakovati za reciklažu 2.300 tna otpada koji je do danas završavao na deponiji, a tih 2.300 tona otpada postaje sirovina koji će zaposliti nekoliko stotina ljudi u reciklažnoj industriji, a sam reciklažni centar će otvoriti dvadesetak novih radnih mesta – rekao je Dulić.
 
 
 
Govoreći o značaju izgradnje reciklažnog centra direktorka "Čistoće i zelenila", Biljana Gligić kaže da će na tom mestu biti sakupljan, razvrstavan i privremeno skladišten otpad, odnosno specijalnih vrsta otpada i otpada koji se može reciklirati.
- Ovaj centar će imati veliku površinu od 1.100 kvadratnih metara, a pored hale u kojoj se razvrstava otpad biće instalirani boksovi koji će služiti za različite vrste otpada pa će građani moći da se oslobode otpada u obliku auto guma, baterija, akumulatora, kabastog otpada, ambalaže od boja i lakova, koji više neće moći da se deponuju na deponijama – rekla je ona. 
Nakon potpisivanja ugovora organizovana je poseta Gradskoj deponiji na kojoj se privode kraju radovi na sanaciji deponije.