Zrenjanin u Programu podrške opštinama IPA 2007

Na osnovu podnetog zahteva za dodelu paketa podrške u oblasti ”Unapređenje kvaliteta usluga koje gradske i opštinske uprave pružaju građanima” juče je (25. april 2012. god.) u Beogradu  potpisan Memorandum o razumevanju između "Programa podrške opštinama IPA 2007 - Dobra uprava, planiranje i pružanje usluga" i Grada Zrenjanina.
 
U ime Grada Zrenjanina Memorandum o razumevanju je potpisala Zorica Denda, pomoćnik gradonačelnika. Memorandum o razumevanju je potpisan sa ukupno 15 opština, gradova i gradskih opština u Srbiji, koje su izabrane u okviru komponente "Administrativna efikasnost", kao i sa 14 opština i gradova koji će dobiti podršku u okviru komponente "Opštinske finansije".
 
 
Cilj ovog Memoranduma o razumevanju je pružanje paketa tehničke podrške Gradu Zrenjaninu u okviru komponente "Administrativna efikasnost – Unapređenje kvaliteta usluga" od strane projekta MSP IPA 2007, koji finansira Evropska unija.
 
Program podrške opštinama IPA 2007 – Dobra uprava, planiranje i pružanje usluga sprovodi konzorcijum koji predvodi GIZ – International Services u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština (SKGO) i Ministarstvom za ljudska i manjinska prava,  državnu upravu i lokalnu samoupravu, a finansiran je pod programom IPA 2007 od strane Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji. Gradu Zrenjaninu je dodeljena tehnička podrška od strane Programa podrške opštinama IPA 2007  u skladu sa finalnim rezultatima Otvorenog poziva za gradove i opštine koji je objavljen 24. januara 2012. a zatvoren 24. februara 2012. godine.         
 
 
U skladu s definisanim planom u okviru Aneksa Memoranduma o razumevanju, sprovođenje dodeljenog paketa podrške obuhvata realizaciju niza aktivnosti, poput imenovanja koordinatora zaduženog za operativnost i koordinaciju u oblasti Kvaliteta usluga, unapređenja procesa rada, procedura i analiza i definicija regulativa, stručne obuke i savetodavnih aktivnosti, replikacije najbolje prakse i umrežavanje, kao i aktivnosti koje se odnose na informisanje, komunikacije i edukaciju.
 
Planirano je da se sve navedene aktivnosti sprovode u duhu uzajamnog poverenja i saradnje između dve strane potpisnice, u ukupnom trajanju od 7 meseci.
 
Imajući u vidu da, uz podršku savremenih informacionih tehnologija putem uspostavljenog GIS centra i WebGIS portala, Gradska uprava grada Zrenjanina namerava u narednom periodu poveća svoje kapacitete, proširi i unapredi kvalitet pružanja usluga prema građanima, bila je potrebna odgovarajuća ekspertska podrška i stručno znanje od strane konsultanata u tu svrhu. Grad Zrenjanin je funkcionisanje GIS-a  prikazao kroz realizaciju pilot aplikacije za podršku industrijskim zonama grada Zrenjanina, namenjene domaćim i stranim investitorima. U cilju jačanja kapaciteta i održivosti GIS centra, sledeću fazu bi predstavljalo unapređenje postojećih i uvođenje novih usluga na WebGIS portalu namenjenih građanima, kojim bi im se pružila mogućnosta putem intereta da prijave određene vrste kvarove u okviru komunalne gradske infrastrukture i za mnoge druge potrebe iz nadležnosti odeljenja komunalne policije i odeljenja inspekcije.