Javna ustanova "Sportski objekti" opravdala svoje postojanje

Na današnjoj konferenciji za novinare predstavljeni su rezultati rada Javne ustanove "Sportski objekti", oformljene na osnovu skupštinske odluke iz decembra 2010. godine.
Gradonačelnik dr Mileta Mihajlov istakao je tom prilikom da Grad ulaže u sport, ali i u izgradnju i održavanje objekata.
- To činimo jer želimo da Zrenjanin ostane grad sportova, kolevka šampiona i svetski poznatih asova. Investiramo i u sisteme za uštedu novca, želimo da nam ostane više para za finansiranje klubova – istakao je dr Mileta Mihajlov.
 
 
 
On je, nakon što su predstavljeni rezultati rada "Sportskih objekata" kazao da je mnogo toga urađeno, i to u kriznim vremenima.
- Videli ste koliko je Grad uložio, a moram reći, mnogo je uloženo. I zaista sam time zadovoljan, kao što sam zadovoljan i svojim saradnicima i ljudima iz Soprtski objekti koji su dali svoj maksimum, a time je ustanova opravdala svoje postojanje – dodao je on.
Šef Odseka za sport, Srđan Neškovski je naglasio da je ta ustanova oformljena, između ostalog i u nameri da se lakše aplicira za sredstva kod raznih fondova i da se neki od projekata za koje je na taj način dobijen novac već realizuju.
Kako je rekao, iz gradskog budžeta, prema utvrđenim kriterijumima i kategorizaciji, finansiraju programske aktivnosti 90 klubova i sportskih organizacija. On je podsetio da je korišćenje hala, sala i terena za treninge i utakmice besplatno.
 
 
Siniša Marinac, direktor Javne ustanove "Sportski objekti" rekao je da su na krovu hale sportova Medison prošle nedelje postavljeni i pušteni u rad solarni paneli za proizvodnju energije za zagrevanje vode u ovom objektu. 
-Sistem koristi minimalnu količinu električne energije za rad pumpi za cirkulaciju, postrojenje ima 30 kolektora sa prosečnim kapacitetom od oko 300 kW/h dnevno. U odnosu na dosadašnju potrošnju, procenjeno je da će se uštedeti više od 600 hiljada dinara godišnje. Sistem se može i dodatno opteretiti jer ima veći kapacitet, pa je moguće spajanje sa Kristalnom dvoranom čime bi se obezbedila topla voda za tuširanje sportista u obe hale i ostvarila još veća ušteda. Investicija je vredna oko 3,6 miliona dinara, od toga je 2,4 miliona obezbedio pokrajinski Sekretarijat za energetiku, a ostatak Grad Zrenjanin – rekao je Marinac.
Postavljanje solarnih kolektora je samo deo onoga što je u proteklih godinu i po dana, od kada je formirana pomenuta ustanova, urađeno na sportskim objektima u Zrenjaninu. 
 
 
Prema njegovim rečima, štedi se i na Gradskom bazenu. Nova kotlarnica je samo za tri meseca ušparala oko 4,5 miliona dinara, dok će se na godišnjem nivou za grejanje platiti 12 miliona dinara manje nego lane, naglasio je Marinac. On je dodao i da je sanirana zgrada u kojoj su bazeni, renoviran mali i veliki bazen, postavljena teretana, kao i da su u toku pripreme za otvaranje otkrivenog bazena i početak sezone kupanja koja je planirana za prvu polovinu juna.
 
 
- Medison je okrečen nakon 17 godina, uređen je prostor za stoni tenis, renovirani sanitarni čvorovi, a u planu je adaptacija krova. U novoj hali - Kristalnoj dvorani, završen je sistem za hlađenje, restoranski prostor i soba za doping kontrolu, uređene su kancelarije. Na Gradskom stadionu je okrečena fasada, promenjena žica na pomoćnom terenu, proširena i ograđena jama za skok u dalj, renovinarana kupatila i svlačionice. Planiramo i bušenje dva bunara za zalivanje glavnog i pomoćnog terena. Pored istočne tribine stadiona gradi se skejt park, postavljena je podloga, nabavljene su sprave, pa se očekuje da uskoro bude u funkciji. Dom borilačkih sportova je, zahvaljujući ulaganju Rvačkog kluba Proleter, postao reprezentativni spirtski objekat sa savremenom teretanom, saunom, turskim kupatilom, salom za treninge - rekao je Marinac.
 
 
On je dodao da je na Vojnom stadionu, osnosno SC Mala Amerika, uređena sala za tekvondo, okrečene prostorije, postavljene česme oko stadiona, a iznad mini pič terena reflektori. Ideja je i da se pored ovog terena postave i tribine. Zatrpana je školjka bazena koji se ne koristi već 40 godina, a na tom prostoru će biti izgrađen teniski teren sa betonskom podlogom.